דילוג לתוכן
אלימות כלכלית בגירושין כיצד לזהות וכיצד להתמודד

אלימות כלכלית בגירושין: כיצד לזהות וכיצד להתמודד

תוכן עניינים

1. מהי אלימות כלכלית?

אלימות כלכלית מוגדרת כשימוש לרעה בכוח או בשליטה על המשאבים הכספיים של בן הזוג, במטרה להחליש אותו ולמנוע ממנו עצמאות וקבלת החלטות חופשית. מדובר בהתנהגות חוזרת ונשנית שמטרתה להשיג שליטה או לגרום לתלות מוחלטת של אחד הצדדים בשני, בכל הנוגע לכספים, לחשבונות בנק, להוצאות משפחתיות ולהחלטות כלכליות.

האלימות הכלכלית עשויה להתבטא במגוון צורות:

  • איסור על בן הזוג לעבוד או להחזיק חשבון בנק נפרד.
  • שליטה בהוצאות היומיות, ללא מתן אפשרות להתייעצות או ניהול משותף.
  • מניעת גישה למידע פיננסי: הסתרת מסמכים בנקאיים, חשבונות השקעה וחסכונות.
  • שימוש בהפחדה ואיומים לניתוק כלכלי, או הטלת סנקציות כספיות במקרה של “התנהגות לא רצויה”.

כשאלימות כלכלית מתרחשת במסגרת זוגית רגילה היא חמורה, אך כאשר היא מתפרצת או מתעצמת בתהליך גירושין, היא עלולה לגרום לנזק משמעותי עוד יותר, כולל פגיעה ביכולת להתקיים בכבוד או לממן ייצוג משפטי ראוי.

2. כיצד אלימות כלכלית באה לידי ביטוי בהליך הגירושין?

כאשר בני זוג נמצאים בהליך גירושין, יחסי הכוחות ביניהם לעיתים קרובות יוצאים מאיזון. צד אחד יכול לנצל משאבים כספיים, קשרים משפחתיים או מידע פנימי על מצב כלכלי של הצד השני כדי לזכות ביתרון. אלימות כלכלית בהליך הגירושין עשויה להתבטא בדרכים כגון:

  • הסתרת נכסים או חשבונות בנק: העברת כספים לחשבונות חיצוניים, רישום נכסים על שם צד ג' או מניעת גישה למסמכים פיננסיים.
  • אי תשלום מזונות או עיכובם: שימוש בגובה המזונות ככלי לחץ על בן או בת הזוג כדי להשיג ויתורים בנושאים אחרים (משמורת ילדים, חלוקת רכוש ועוד).
  • הפרת הסכמים כלכליים או חוסר נכונות לשתף פעולה: סירוב לשלם חשבונות משותפים, לעמוד בהחזר הלוואות או להמשיך בתשלומים חודשיים שהוסכמו עד להסדרת הגירושין.
  • פגיעה בכושר ההשתכרות: מקרים שבהם אחד הצדדים מפעיל מניפולציות רגשיות או פרקטיות כדי למנוע מבן הזוג לצאת לעבודה, להשלים לימודים או לפתח קריירה.

התוצאה של התנהגויות אלו לא רק פוגעת כלכלית בצד הנפגע, אלא גם משפיעה על הביטחון הרגשי, על היכולת לכלכל את הילדים ועל המקום האישי בהליך הגירושין.

3. ההשלכות המשפטיות של אלימות כלכלית

מערכת המשפט בישראל מכירה בצורות שונות של אלימות, לרבות אלימות כלכלית, כחלק מקשת ההתנהגויות האלימות בתוך התא המשפחתי. למרות שבדרך כלל האלימות הכלכלית אינה “פשיעה פלילית” מוצהרת כשלעצמה (למעט מקרים מיוחדים או ניצול חמור במיוחד), היא יכולה להשפיע באופן משמעותי על החלטות בתי המשפט ובתי הדין הרבניים בנושאי גירושין, משמורת ילדים וחלוקת רכוש.

  • אמצעי הגנה: בית המשפט יכול להטיל סנקציות כלכליות על צד שיפעל להסתיר מידע או לנצל את כוחו הכלכלי בדרך לא הוגנת.
  • חובת גילוי מסמכים: הצד הנפגע יכול לדרוש גילוי מסמכים פיננסיים ולחייב את הצד השני להציג מידע רלוונטי (דוחות בנק, הסכמי רכישה, הצהרות הון וכד’).
  • השפעה על חלוקת הרכוש: אם מתגלה התנהגות אלימה כלכלית, ייתכן שבית המשפט או בית הדין יתנו לכך משקל נוסף כאשר הם באים לקבוע את אופן החלוקה הסופי של הנכסים, או לקבוע גובה המזונות.

4. כיצד לזהות דפוסים של אלימות כלכלית?

לעיתים קשה לזהות אלימות כלכלית, משום שהיא אינה תמיד בולטת לעין ואין בה בהכרח פעולה פיזית. עם זאת, יש כמה סימנים מזהים שיכולים להעיד על דפוסים בעייתיים:

  1. הגבלת משאבים: חוסר יכולת להשתמש בחשבון הבנק האישי או המשפחתי, חוסר שליטה בכרטיסי אשראי או בהפקת צ'קים.
  2. היעדר שקיפות פיננסית: בן הזוג השני שומר בסוד הכנסות, הלוואות או השקעות, לא משתף בנתונים כלכליים חשובים או מסתיר מסמכים.
  3. קבלת החלטות חד-צדדית: למשל, קביעת תקציב משפחתי בלי התייעצות, או החלפת סיסמאות לחשבון הבנק המשותף ללא התרעה.
  4. ענישה כספית: אי-מתן כסף למטרות לגיטימיות (כמו טיפולים רפואיים, רכישות בסיסיות לילדים) כצעד ענישתי על "חוסר צייתנות" מצד בן הזוג.

מי שמזהה אחד או יותר מהסימנים הללו, מומלץ שיפנה בהקדם לייעוץ משפטי כדי להבין את האפשרויות העומדות לרשותו.

5. דרכי התמודדות משפטיות ופרקטיות

למרבה המזל, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט אם מזהים אלימות כלכלית או חוששים שהיא עשויה להתרחש:

  1. פנייה לייעוץ משפטי מוקדם: פגישה עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה תאפשר להעריך את המצב ולאתר פתרונות מתאימים. ייתכן שיש צורך בפנייה דחופה לבית המשפט לצו מניעה או סעד זמני, אם קיים חשש לפגיעה כלכלית מיידית.
  2. גילוי מסמכים והוכחת ההתנהגות: יש לתעד כל פעולה המעידה על ניסיון להסתיר כספים או להפעיל לחץ כלכלי. ברוב המקרים, בתי המשפט יחייבו את הצדדים במסירת מסמכים פיננסיים עדכניים (תדפיסי בנק, תלושי שכר, הצהרות הון).
  3. דרישת סנקציות או פיצויים: במקרים חריגים, ניתן לעתור לפיצויים בגין עוגמת נפש שנגרמה בשל התנהלות פוגענית. בתי המשפט נוטים להפעיל שיקול דעת רחב בנושא ולהעניק סעדים בהתאם לחומרת המצב.
  4. השגת משאבים עצמאיים: במקביל להליך המשפטי, חשוב לנסות להשיג עצמאות כלכלית בסיסית – בין אם באמצעות פתיחת חשבון נפרד, פנייה למעסיק או מציאת מקורות הכנסה חלופיים.

6. חשיבות הייצוג המשפטי והליווי המקצועי

אלימות כלכלית היא לרוב חלק מתמונה מורכבת יותר של יחסי שליטה או אלימות במשפחה. עו"ד המתמחה בדיני משפחה לא רק שמספק מעטפת משפטית, אלא גם יכול לכוון את הצד הנפגע לגורמים נוספים שיעניקו תמיכה רגשית וייעוץ פיננסי.

  • עו"ד אסתר שלום: כניסיון ממושך בתחום הגירושין, לרבות במקרים מורכבים של סכסוכים כלכליים, עורכת הדין יכולה לספק ללקוח אסטרטגיה מקיפה – החל מבחינת הנתונים הכלכליים ועד לייצוג בערכאות המשפטיות.
  • כלכלנים ויועצים פיננסיים: במקרים מסוימים, כדי לאמוד את הנזק או להעריך את התמונה האמיתית של הנכסים, ניתן להיעזר ביועצים פיננסיים המתמחים בדיני משפחה. הם מסייעים בהגשת דוחות מקצועיים לבית המשפט ובקביעת דרכי פעולה מיטביות.
  • תמיכה רגשית ואנושית: לצד הסוגיות המשפטיות והכלכליות, חשוב לדאוג גם למצב הנפשי של הצד הנפגע. פנייה לתמיכה של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, מטפלים ועמותות המתמחות בסיוע במשברי גירושין, יכולה לחזק את היכולת להתמודד ולהילחם על הזכויות.

7. סיכום: לא לתת לאלימות הכלכלית להחליש אותך

אלימות כלכלית בגירושין היא תופעה כואבת הפוגעת בזכויות בסיסיות, חירות אישית וביטחון כלכלי. היא מנצלת פערי כוחות או תלות רגשית, ותכליתה למנוע מהצד הנפגע לנהל חיים עצמאיים בכבוד. ההשלכות עלולות להיות קשות במיוחד כאשר מעורבים ילדים, שכן פגיעה ביכולת הכלכלית של ההורה יכולה להשפיע על רמת החיים, על תחושת הביטחון ועל עתידם של כל בני המשפחה.

חשוב להבין שהחוק והמערכת המשפטית עומדים לצידם של נפגעי אלימות כלכלית. ישנם כלים משפטיים אפקטיביים להגן על זכויות הצד החלש, למנוע הסתרה או הברחה של נכסים, ולאפשר שקיפות הוגנת בחלוקת הרכוש ובקביעת המזונות. לצד זאת, דרושה מודעות עצמית והיכרות עם התופעה כדי לזהות אותה בזמן ולנקוט את הצעדים הנדרשים.

אם אתם חווים או חוששים מאלימות כלכלית, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום באופן מיידי. עורכת הדין אסתר שלום, בעלת ניסיון עשיר בניהול תיקי גירושין מורכבים, מציעה ליווי מקצועי לצד תמיכה אישית, במטרה להגן על זכויותיכם ולשמור על עתידכם הכלכלי והמשפחתי. ככל שתפעלו מוקדם יותר ותעשו את הצעדים המתאימים, כך גדל הסיכוי להשגת פתרון משפטי וצמצום הנזק שעלול להיגרם לכם ולילדיכם.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא