אינכם מאושרים בנישואיכם והחלטתם להתגרש? כדי להקל עליכם ועל הילדים, בחרו בדרך של גירושין בהסכמה. דרך אשר פירושה הוא עריכת הסכם גירושין. בדרך זו תוכלו לסיים את ההליך המשפטי מהר יותר ולחסוך באופן משמעותי בעלויות. כמו כן, כאשר מתגרשים בדרכי שלום ולא נאבקים זה בזו בערכאות, קל יותר לשמר קשר הורי טוב למען הילדים.
חתימה על הסכם גירושין
בימינו, זוגות נשואים רבים מגיעים למשבר ביחסיהם ומחליטים על גירושין. יהיו נסיבות הפרידה אשר יהיו, זוהי תמיד תקופה קשה וכואבת לכל הצדדים המעורבים. חשוב לדעת כי יש דרך לעבור את ההליך המשפטי בצורה קלה יותר והוגנת יותר כלפי בני הזוג. מדובר בגירושין בהסכמה. הכוונה למעשה היא עריכת הסכם גירושין, במסגרתו מגבשים הצדדים הסכמות בסוגיות השונות ונמנעים מהגשת תביעות זה כנגד זו. ההסכם מתייחס לכל הנושאים העולים אגב גירושיהם של בני הזוג. על פי רוב יהיו אלו חלוקת הרכוש, הסדרת זמני השהות ודמי מזונות הילדים. הבחירה בעריכת הסכם גירושין המצריכה מבני הזוג לנהל דיאלוג ולפגוש זה את זו באמצע הדרך. הבחירה באפשרות הזו יכולה להקל על המתח הקיים ביניהם. כפועל יוצא מכך, יוכלו הם ביתר קלות לקיים מערכת יחסים הורית תקינה ולהעניק לילדיהם סביבה אוהבת ותומכת על אף הפרידה. כמו כן, גירושין בהסכמה חוסכים מאוד בעלויות ומצרים משמעותית את משכו של ההליך המשפטי.
ביטול הסכם גירושין
לא פעם, בחלוף זמן לאחר החתימה על הסכם הגירושין, קם אחד מבני הזוג ומבקש לבטל הוראות מסוימות בו, או את ההסכם כולו. האם יוכל לעשות כן? ובכן, ביטול הסכם גירושין באופן חד צדדי יתאפשר בנסיבות חריגות בלבד ונסביר מדוע. בשונה מחוזים אחרים, תוקפם של הסכמי גירושין מותנה באישורו של בית המשפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני. אישור זה יינתן רק לאחר שהערכאה המשפטית בחנה היטב את הוראות ההסכם. רק לאחר שווידאה כי בני הזוג מבינים אותו וחתמו עליו מרצונם החופשי. משניתן האישור, הסכם הגירושין הוא בעל תוקף של פסק דין. כתוצאה מכך, האפשרות של מי מבני הזוג לדרוש את ביטולו ללא הסכמת הצד השני היא קטנה מאוד. ככלל, צד המבקש לבטל הסכם, נדרש להוכיח כי מתקיימת אחת מעילות הביטול שבדיני החוזים. למשל כפייה, מצג שווא, או עושק. אולם, במקרה של גירושין בהסכמה, נטל ההוכחה כבד עוד יותר, בשל העובדה כי ההסכם קיבל כאמור תוקף של פסק דין.
טיפים חשובים
כפי שאנו מבינים, הבחירה בגירושין בדרכי שלום מטיבה מאוד עם בני הזוג. אולם, כדי שניתן יהיה ליישם את הדברים הלכה למעשה, ישנם מספר אלמנטים שצריכים להתקיים:
- נכונות לדבר ולהקשיב. גירושין בהסכמה לא יוכלו להתממש אלא אם שני הצדדים ידברו בפתיחות ובכנות. במקביל יהיו נכונים להקשיב למה שיש לצד השני לומר, כדי לנסות להגיע לעמק השווה.
- להגיע מוכנים למשא ומתן. על בני הזוג להגיע אל שולחן המשא ומתן כשהם ממוקדי מטרה. עליהם לדעת היטב על מה הם מוכנים להתפשר בשעת הצורך ועל מה בשום פנים לא יהיו מוכנים לוותר.
- לזכור את היתרונות. גיבוש הסכם גירושין יכול להיות מסע מפרך. לכן לעיתים יעלה רצון להרים ידיים ולפנות לערכאות. במצב זה, חשוב לזכור את התועלות הרבות של גירושין בהסכמה. צריך לקחת אוויר ולהמשיך בהידברות כל עוד יש אפשרות להגיע להסכמות.
- פנייה לגישור: כאשר מתעוררים קשיים בין בני הזוג לגבש הסכמות בסוגיות המשפטיות, ניתן לפנות לעורך דין מגשר, אשר יכול לקדם ולייעל את השיח בין הצדדים, על ידי מיקוד המחלוקות ומתן פתרונות יצירתיים לפשרה.