מאז ומעולם הכתיבה החברה נורמה על קיומו של תא משפחתי אשר מורכב מאבא, אמא ואחים. אולם, בשנים האחרונות הנורמה עברה שינויים רבים אשר לא בהכרח מחייבים קיום של תא משפחתי, וכי האפשרות להביא ילד לעולם מכוח הסכם על ידי הורות משותפת.
אז, מהי הורות משותפת?
הורות משותפת נוצרת על ידי הסכם בין שני אנשים אשר מבקשים להביא ילד לעולם. אנשים המבקשים לקיים הורות משותפת ירצו לממש את רצונם להיות הורה ולרוב אינם מקיימים מערכת זוגית אך יסדירו את מערכת היחסים ההורית שלהם באמצעות הסכם אשר יחתמו עליו עד הגעת הילד המשותף לגיל בגרות.
מטרת ההסכם הוא להסדיר מחלוקות עתידיות אשר עלולות להיווצר לעניין הילד אשר עתיד לבוא לעולם
בעת כריתת הסכם הורות משותפת יש נושאים אשר מחויב לתת עליהם התייחסות קרי;
- החלטה על שם הילד- על מנת למנוע מחלוקות עתידיות, רצוי להסכים על פרמטר זה עוד בטרם היוולדו של הקטין לרבות שם משפחתו.
- חלוקת אחריות הורית- נדרשת ההסכמה כי שני הצדדים יישאו באחריות כלכלית באופן שוויוני על הוצאות גידול הילד או בהתאם ליכולת ההשתכרות של כל אחד מהצדדים.
- חלוקת זמני שהות עם הקטין- בהסכם יקבעו הצדדים חלוקת ימי הטיפול בילד מיום היוולדו הכולל את ימות השבוע, חגים ושבתות.
- מזונות קטין- בהתאם לדין האישי, האב חל במזונות ילדיו מדין חובה. באם מדובר בצדדים מאותו המין, חובת המזונות תהיה מכוח חוזה, כמו כן, הצדדים יקבעו בהסכם את דמי המזונות עבור הקטין עד לגיל בגרות, ככל ויידרשו לכך.
- מגורי הקטין: חשוב מאוד להסדיר בהסכם את מגורי הקטין ולציין עם מי מהצדדים יגור הקטין וכן מרחק המגורים המוסכם בין ההורים.
- חינוך ובריאות הקטין- בהסכם יציינו הצדדים את אורח החיים ומסגרת החינוך בו יתחנך הקטין, כמו כן, גם בריאות הקטין ותזונתו קרי; מזון כשר; טבעוני וכו.
- זכויות וחובות בזמן הריון
הסכם זה קובע את החובות והזכויות של הצדדים על הקטין ועל כן רצוי לאשר אותו בבית משפט לענייני משפחה לצורך קבלת תוקף משפטי ואת מחויבות הצדדים.
כיצד ניתן להביא ילד לעולם באמצעות הורות משותפת?
ישנם מס' דרכים לקיום הורות משותפת:
א. קיום יחסי אישות עם מכר/ זר כשהמטרה היא להביא ילד לעולם גרידא.
ב. פונדקאות- מצב בו הצדדים פונים לגורם שלישי (אישה) לצורך הבאת ילד לעולם דרכה. חוק זה מוסדר בחוק ההסכמים לנשיאת עוברים, התשנ"ו- 1996.
ג. הפריה מלאכותית- אופציה זו מיועדת בד"כ לבנות זוג מאותו המין.