אחד השינויים הדרמטיים שעברה החברה האנושית הוא היחס שלה לילדים. עד המאה ה – 17 נהגו לראות בילדים כרכוש של ההורים. רכוש אשר יכולים לנהוג בהם כרצונם כפי שמעוגן בחוק. החברה הדמוקרטית הביאה לעולם בשורה חדשה וטענה כי לילדים מגיעות זכויות מתוקף היותם בני-אדם. תפיסה זו חלחלה גם לעקרונות המשפטיים. כיום הילדים זקוקים למימוש זכויותיהם, פעמים רבות סביב נושא הגירושין של הוריהם.
אמנת זכויות הילד
האמנה בדבר זכויות הילד שפרסם האו"ם, מבטאת אולי יותר מכל את רצון העולם המערבי לדאוג לעיגון זכויותיהם של הילדים. הזכויות החברתיות, התרבותיות, הפוליטיות והאזרחיות שלהם. אמנת זכויות הילד היא אמנה בינלאומית, ולקח מעל 10 שנים לחבר אותה על ידי ועדת האו"ם לזכויות הילד. היא נכנסה לתוקף בספטמבר 1991 ומתייחסת לכל בני האדם מתחת לגיל 18. האמנה מדגישה את המחויבות של החברה לדאוג לטובת הילדים ולא להסיר את האחריות כלפיהם. אמנת זכויות הילד מונה שורה של כ – 14 זכויות בסיסיות המגיעות לכל ילד וילדה. היא קובעת את החובות שיש למדינות השונות על מנת להגן על הילדים.
זכויות הילד במשפחה
באופן טבעי, היות וכל ילד הוא חלק ממשפחה מסוימת, זכויות רבות הנוגעות לילדים הן חלק מדיני המשפחה בחוק הישראלי. ניתן למצוא את טובת הילד בדינים שונים הקשורים למשפחה כמו דיני המשפחה הקשורים לתהליך הגירושין ומשמורת ילדים. בראש ובראשונה ניתן למצוא את חובת ההורים לדאוג לילדיהם. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי להורים קמה חובה לדאוג לצרכי ילדיהם הקטינים. ובפרט לדאוג לחינוך, לימודים, הכשרה למשלח יד ועבודה, שמירה ופיתוח נכסיו. מעבר לכך עקרון טובת הילד עולה פעמים רבות בחקיקה ובפסיקה בנוגע לאימוץ, קביעת אבהות, קביעת מזונות ילדים ועוד.
זכויות הילדים בהליך גירושין
האמנה לזכויות הילד כוללת בתוכה גם את זכות הילד להישמע בהליכים משפטיים הנוגעים לו. למעשה כחלק מזכויות הילד, ניתן למנות 3 מרכיבים אשר מאפשרים לילדים לקחת חלק פעיל בהליכים המשפטיים הקשורים אליהם, החל מגיל 6:
- זכות להישמע – כלומר להביע את עמדתו ולבטא את הרגשותיו
- לילד זכות להשפיע – כלומר יש להתייחס ברמה מסוימת לעמדתו
- זכות למידע – לילד יש זכות לקבלת מידע הקשור להליכים בעניינו
כיום בהליכים הנוגעים לגירושין, השופט יכול לשמוע את הילד ישירות בפגישה אישית, וכן יכול להתרשם מעמדתו על ידי חוות דעת של מומחים או תסקיר של עובדים סוציאליים על מנת להבין מהי טובתו במצב הנתון.
משמורת
אחד הנושאים הרלוונטיים לילדים בעת גירושי הוריהם, היא סוגיית המשמורת הילדים בהליכי גירושין. על ההורים להגיע להסכמה האם אחד מהם יהיה משמורן ראשי ויהיה האחראי המרכזי על הילדים, או שבין ההורים תהיה משמורת משותפת. גם במידה ומחליטים על סידור של משמורן ראשי, יש לקבוע הסדרי ראיה. מדובר בזמנים בהם ההורה שאיננו עם הילד מרבית הזמן, פוגש אותו. כאשר בית המשפט מחליט האם לאשר הסכם בין הצדדים בנוגע למשמורת או להסדרי הראיה – הוא בוחן את טובת הילד. לעיתים קרובות, על אף הניסיונות שנעשים הצדדים לא מגיעים להסכמה בכוחות עצמם. במקרים כאלה בית המשפט מתבקש להכריע בעצמו, ועושה זאת כאמור בכפוף לעקרון טובת הילד. כמובן, תוך בחינה מדוקדקת של הפרטים ונסיבות המקרה. זה על מנת להיטיב עם הילדים ככל הניתן.
טובת הילדים היא עניין קריטי ומשמעותי. בפרט כך הדבר בהליך גירושין, כאשר הילדים נמצאים בסיטואציה מורכבת מטבע הדברים. עורכת הדין אסתר שלום, מומחית בענייני גירושין, מנוסה בתחום. היא תדע לסייע לכם להגיע לפתרון המשפטי הטוב ביותר גם עבורכם וגם עבור ילדיכם, העוברים אירוע דרמטי יחד איתכם.