חוק מזונות

חוק מזונות

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

חוק מזונות חל על כל הסכם גירושין שבו נדרש כיסוי להוצאות המשפחה, כאשר על פי רוב מדובר במזונות ילדים ובמקרים שבהם הגירושין נערכים ברבנות, מתקיימת גם חובה למזונות אישה.

אנשים נפגשים, מכירים, מתאהבים ומתחתנים. הם צוברים יחד רכוש ונכסים, חובות והתחייבויות, מסתגלים לרמת חיים מסוימת ולמצב של הכנסה חודשית משותפת. כאשר בני הזוג מתגרשים ויש להם ילדים, חובתם היא לדאוג לרווחתם ושלומם של ילדיהם. כפועל יוצא מעיקרון זה, עליהם להחליט על גובה המזונות בהסכם גירושין יזום, או לשלם בהתאם לפסיקת שופט.

חוק מזונות אישה

בפועל, דמי מזונות ילדים נקבעים רק אחרי שנפסקו או הוסכמו ביניהם החלטות לגבי יתר סוגיות הגירושין כמו חלוקת הרכוש ובפרט המשמורת על הילדים. בדין בין בני זוג יהודיים, קובעת הרבנות גם מזונות אישה, אותם רשאית האישה לתבוע מבעלה בכדי להמשיך לחיות ברמת חיים שהורגלה אליה ולכל הפחות שלא תרד מתחת לרמה שהייתה לה לפני חיי הנישואין.

דין תורה קובע כי בעל מוכרח לעשות כל שבידו על מנת לפרנס את אשתו ולספק את צרכיה, למעט נסיבות חיים קשות וחריגות המונעות ממנו לעבוד ובמשרה מלאה בלבד כמו מחלה קשה או תקופת מאסר. כאשר בני הזוג נפרדים ועדיין לא ניתן גט, רשאית האישה מכוח דין זה לקבל מזונות שמאזנים את רמת חייה במקביל לאלו של הפרוד, שעד כה דאג לפרנסתה. כמובן שמזונות אלו שונים לחלוטין ממזונות ילדים שיתקבלו בהמשך ולאחר קבלת הגט וחתימה על הסכם הגירושין.

דמי מזונות ילדים מחוץ לנישואין – מה אומר חוק מזונות?

ישנם ילדים שנולדים מחוץ למוסד הנישואין, כמו למשל ילדים לבני זוג שלא נישאו, להורים ידועים בציבור וגם בעקבות מקרים כמו בגידה או "גניבת זרע". האם בעת פרידת ההורים גם הם אמורים לקבל מזונות?

הדין העברי, שדיני המשפחה הישראליים נשענים עליו בחלקו, קובע שהזכאות לדמי מזונות לילד מחוץ לנישואין לא תלויה בנישואי הוריו. כלומר, הוא זכאי למזונות גם מבלי שאביו יהיה נשוי לאמו. ויחד עם זאת, הדברים מורכבים יותר כאשר זהותו של האב איננה וודאית ויש צורך לבצע בדיקת רקמות, לטובת זיהוי האב והטלת החיוב כלפיו במזונות. בדיקה זו ניתנת רק ע"י צו משפטי, למעט במקרים של חשד לממזרות.

אם האישה ניהלה רומן בזמן שהייתה נשואה וכעת ייתכן שהיא נושאת ברחמה ילד של גבר אחר, בית המשפט לא יאשר את בדיקת הרקמות וינסה בדרך כלל לחייב את בן הזוג הנשוי במזונות, על אף שלא מדובר בילדו הביולוגי. פעולה זו נשענת על עיקרון טובת הילד, המנחה חלק גדול ומרכזי מחוקי דיני המשפחה בישראל.

הרכב דמי המזונות וחישובם על פי חוק מזונות

חוק המזונות קובע כי שני ההורים נושאים בהוצאות על גידול ילדיהם ולפיכך מדובר בעקרון מרכזי המנחה את חישוב המזונות אחרי הגירושין. אם נקבעה בין ההורים משמורת משותפת, הרי ששני ההורים יחלקו ביניהם בהוצאות כפי שסיכמו ביניהם מול עורך הדין או המגשר. אם מדובר במשמורת מלאה לאחד ההורים, תבוצע התאמה של התשלומים ביחס לגיל הילדים, צרכיהם והכנסת שני ההורים.

עקרונית, סכום המזונות נחלק לתשלום חודשי קבוע ותשלום הוצאות חריגות ובלתי קבועות. מבחינת התשלום החודשי, מדובר בהוצאות מגורים, מזון, חינוך (שכ"ל, מחברות, כלי כתיבה), ביגוד והנעלה ועוד. בסכום זה נהוג להסתכל על רמת המחייה המשפחתית במהלך החיים הזוגיים ולבצע התאמה כמה שיותר קרובה למה שהילדים הורגלו אליו עד כה.

הסכום השני במזונות, כלומר הוצאות חריגות ובלתי קבועות מתייחס לכל הוצאה מיוחדת כמו למשל חליפה לבר מצווה, משקפיים, טיפול יישור שיניים, קייטנה, שיעורים פרטיים וכדומה.

רכיב שלישי במזונות ילדים הוא רכיב הוצאות מדור. אפשר להחשיב אותו כחלק מההוצאות הקבועות, שכן הוא מתייחס לתשלום המשכנתא או שכר דירה, ארנונה, חשמל, גז, מים, אינטרנט וכו'. בהרבה מקרים ההורה המשמורן לעתים נשאר להתגורר באותו בית אחרי הגירושין והוא גם לא משלם מזונות. לכן מרכזים את כל הוצאות המדור של הבית ומטילים חלק של 30%-40% על ההורה המשלם מזונות.

טובת הילד גוברת על טובת ההורה

גירושין מביאים לסיומם את פרק החיים הזוגיים והמשותפים בין ההורים, אך מציינים את תחילתו של עידן כלכלי לא יציב ואפילו קשה ביחס לרמת החיים הקודמת. אמנם לא בהכרח אדם שמתגרש עושה שינוי בקריירה, אך הוא כן נדרש להוצאות כפולות כמו למשל רכישת רכב מחדש, ציוד חשמלי כמו כאשר הוא עובר להתגורר לבדו ועוד.

הדבר גורם להורים רבים להתחיל את תקופת חייהם כגרושים במצב כלכלי פחות טוב משהיה וכעת מתווסף להם גם תשלום המזונות שעליהם לעמוד בו. למרות הקושי, צריך לקחת בחשבון שצרכי הילדים ורמת החיים שלהם גוברת על כל התחשבות ברמת ההכנסה החודשית של ההורה ולעתים שני ההורים יאלצו להגדיל את הכנסתם הקיימת כדי לממן את הוצאות הליכי הגירושין.

חוק מזונות בהתאם למדד המחירים לצרכן

תשלום המזונות הוא בצמוד למדד המחירים לצרכן ומתעדכן בכל שלושה חודשים. המטרה בכך היא כדי לשמור על ערכם הריאלי של התשלומים במהלך התקופה. החוק קובע שהתשלום יבוצע עד אשר יגיע כל אחד מהילדים לגיל 18 או עד הגיוס (לפי המאוחר מביניהם) ולאחר מכן יופחת התשלום עד חצי או שליש.

מהו גובה המזונות על פי חוק מזונות?

חשוב להבהיר ששיעור המזונות נתון לשינויים בהתאם לגובה וכושר ההשתכרות של כל הורה, צרכי הילדים, הוצאות המדור, משמורת וגיל הילדים בהתאם למדרגות שונות (0-6, 6-16, 15-18). יחד עם זאת, אפשר לומר בהערכה גסה שישנו ממוצע העומד על 1,200-1,500 ₪ בחודש כתשלום מזונות ילד.

אם כך, האם הורה שיש לו שני ילדים צפוי לשלם כ-3,000 ₪? ובכן, לא. בהנחה ואכן נקבע גובה המזונות של ההורה על 1,500 שקלים עבור ילד אחד, יחול כעת קיזוז מהסכום עבור הילד השני, השלישי וכן הלאה, כך שלא ישולם בכל פעם סכום כפול מצד ההורה.

הסכם מזונות

הסכם זה כפי שקראתם, נחשב לאחד מסלעי המחלוקת הקשים ביותר של הליכי הגירושין ולכן ההסכמה עליו חשובה ביותר כדי למנוע מאבקי כוח, סחבת משפטית והוצאות כבדות. על מנת להימנע מכך, רצוי שבני הזוג יסכימו ביניהם על המזונות וכך יוכלו לסיים את ההליך תוך זמן קצר ובהוצאה כלכלית נמוכה. מכיוון שלהסכם זה יש חשיבות גדולה מבחינה כלכלית, עליו להיות מנוסח מטעם עורך דין המתמחה בדיני משפחה.

הסכם מזונות אמור לכלול את גובה התשלום החודשי ואת אופן העברת התשלום (האם בהעברה בנקאית או שיק. כמו כן, יש לרשום בתוך ההסכם את פרטי חשבון הבנק). מרגע שההסכם נחתם, לא ניתן יהיה לשנות את סכום המזונות, למעט מקרים חריגים המשנים מהותית את נסיבותיו הכלכליות של ההורה או במקרה שמתקיים אחד התנאים בהסכם שניתן לאורם להפחית או להגדיל את גובה התשלום.

התייעצו עם עורכת דין גירושין ומגשרת אסתר שלום

כפי שקראתם, הליכי הגירושין אינם פשוטים והם מורכבים מדינים רבים, כשחוק המזונות נמצא ביניהם. כדי לעבור את התקופה בשלום ולהתגרש מתוך כוונה לסיים את היחסים בכבוד והבנה, דרוש לכם ליווי מקצועי המעניק מעטפת שירותים משפטיים ככל שיידרש וכן בקיאות גבוהה בחוק ובפסיקה לעניין המזונות. משרדה של עורכת הדין אסתר שלום זמין עבורכם לתיאום פגישת התייעצות וילווה אתכם משפטית עד לקביעת הסכם הגירושין. צרו קשר ונשמח לפגוש אתכם.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

דמי מזונות

כאשר זוג מחליט להתגרש, מחויב האב על פי הדין האישי במזונות ילדיו ולעתים גם במזונות האישה בהתאם לנסיבות העניין, כאשר

קרא עוד »

מזונות אישה גרושה

מזונות אישה גרושה נתפסים כתשלום נדיר למדי. התשלום מהווה תיעוד לפירוק היחסים הזוגיים בצורה הטובה והמכובדת ביותר. ללא מאבקי כוח

קרא עוד »

הסכם מזונות

הסכם מזונות קובע מהו גובה דמי המזונות אשר כל הורה נדרש לשלם עבור ילדיו, מתי יועבר התשלום וכיצד. הסכם זה

קרא עוד »

דמי מזונות לילד

דמי מזונות לילד היא זכות הקיימת לילדים, בה מתקבל תשלום המממן את צרכיהם ורווחתם. המזונות הם שיטה לפיצוי ולאיזון כלכלי

קרא עוד »

חישוב מזונות

כל זוג שמתגרש מוטרד לבטח מההסכמה בנוגע לדמי המזונות. שאלת רמת החיים והיכולת הכלכלית שאחרי חיי הנישואין מטרידה גברים ונשים

קרא עוד »

תביעה למזונות זמניים

תביעה למזונות זמניים מאפשרת להורים שנמצאים בהליך גירושין מבני זוגם ברבנות וכעת נותרו לבדם בגידול הילדים, לקבל סיוע כלכלי מסוים

קרא עוד »
דילוג לתוכן