מהי ירושה?
ירושה היא העברת רכוש וזכויות המנוח לידי יורשיו כאשר יכללו גם את חובותיו של המנוח. כאשר אדם נפטר ולא משאיר אחריו צוואה, אז יחול חוק הירושה בהתאם לדין הכללי. ס' 10 לחוק הירושה קובע את היורשים הכשירים לרשת את הנפטר, כמו כן קובע את סדר היורשים והקדימויות על פי דין כך שבמעגל היורשים הראשונים לרשת את הנפטר יהיו בן הזוג וילדיו של הנפטר. במידה ואין לנפטר צאצאים, במעגל היורשים השניים לרשת את הנפטר יהיו הוריו, במעגל השלישי אחיו וכו'. באם הנפטר אדם בודד (ערירי) תעבור הירושה לחזקתו של האפוטרופוס הכללי כאשר המטרה היא "לשמור" את הירושה במידה ויתגלו יורשים חדשים. במידה והירושה לא תידרש, תעבור לחזקת המדינה.
מי נחשב ליורש חוקי? חוק הירושה קובע כי היורשים הכשירים לרשת את המנוח יהיו כל מי שהיה בחיים ובמות המנוח. כמו כן, יורש שנולד בטווח 300 ימים לאחר פטירתו של המנוח, יחשב כיורש חוקי ויהיה כשיר לרשת את עזבונו של המנוח.
אולם, כאשר המנוח משאיר אחריו צוואה, הירושה תהיה על פיה, ולמעשה, מהי צוואה? צוואה היא מסמך משפטי מחייב בו מורה האדם על אופן העברת רכושו וזכויותיו לאחר מותו, בהתאם לכך גם חובותיו של המנוח יעברו ליורשים כך שבעת קבלת הצוואה יכסו תחילה את חובותיו והסכום הנותר יתחלק בהתאם. על מנת למנוע את פסילת הצוואה, יש לערוך אותה באופן חוקי וללא פגמים.
בחוק הירושה קיימות 4 דרכים לצוואה, להלן:
- צוואה בכתב יד- מכח ס' 19 לחוק הירושה, הצוואה תכתב בשלמותה בכתב ידו של המצווה, עם חתימת המצווה וכתיבת תאריך בכל דף של הצוואה.
- צוואה בע"פ – מכח ס' 23 לחוק הירושה, נקראת גם צוואת "שכיב מרע" תיערך בדר"כ במצבים בהם האדם חולה על ערש דווי ולא הספיק לערוך צוואה או לערוך שינויים בצוואה הקיימת. צוואה זו תיאמר מפי המצווה בפני שני עדים שראה טרם מותו. בהתאם לכך יערכו העדים זיכרון דברים כאשר יציינו תאריך, חתימה ונסיבות המקרה. כמו כן, חוק הירושה קובע כי במידה והמצווה נותר בחיים 30 יום לאחר עריכת הצוואה, תתבטל הצוואה באופן אוטומטי.
- צוואה בפני רשות/ צוואה נוטריונית – מכח ס' 22 לחוק הירושה, הצוואה תערך בנוכחות שופט, רשם, רשם לענייני ירושה או בבית הדין הרבני. המצווה יגיש את הצוואה בכתב או יאמר אותה בעל פה לרשות אשר תערוך אותה על פי דבריו, תקריא למצווה את הנכתב ורק לאחר אישורו יחתום עליה בחותם הרשות.
- צוואה בעדים- מכח ס' 20 לחוק הירושה. צוואה זו נערכת בפני שני אנשים שהמצווה בחר בהם להיות העדים לצוואתו, הצוואה תהיה בכתב, עם תאריך וחתימת המצווה לאחר שהצהיר בפני העדים כי זוהי צוואתו, העדים יאשרו ויחתמו.
כיצד ניתן לממש צוואה? לצורך מימוש הצוואה, על היורשים להגיש בקשה לצו קיום צוואה, לאחר הגשת הבקשה, הצוואה תפורסם בעיתונים , הליך זה מאפשר למתנגדי הצוואה להגיש את התנגדותם בטווח זמן של 14 ימים ממועד פרסומה של הצוואה. במידה ולא הוגשה התנגדות, ייתן רשם הירושה צו קיום צוואה, אולם, במצב של התנגדות יתנהלו הצדדים בבית משפט לענייני משפחה כאשר לרוב עילת ההתנגדות היא כי המצווה היה תחת כפייה, אי צלילות הדעת, פגמים שנפלו בעריכת הצוואה ועוד.
יש לשים לב כי ס' 25 לחוק הירושה התשכ"ה-1965 קיבע כי בית המשפט רשאי לקיים צוואה גם אם נפל בה פגם שאינו סותר את רצונו של המצווה.
לסיכום: הצוואה למעשה מאפשרת המשך שליטה בנכסים וזכויות המצווה גם לאחר מותו ומשקפת את רצון המנוח. קבלת ליווי משפטי מעורך דין אשר מתמקצע בתחום תאפשר עריכת צוואה כדין ועם תוקף משפטי לצורך מימושה לפי רצון המצווה.