שתי סוגיות אלו עומדות במרכזו של כל הליך גירושין: משמורת ומזונות. בעוד שבעבר, לא היה קשר הדוק בין השתיים, מאז בע"מ 919/15 הקשר בין משמורת ומזונות משמעותי מאוד. זאת משום שחובת מזונות הילדים מוטלת כיום על שני ההורים וחלקו של כל אחד מהם בתשלום מושפע מהסדר המשמורת שייקבע. מהן אפשרויות למשומורת בגירושין ומהו הקשר בין משמורת חלקית, משמורת משותפת, משמורת מלאה ובאופן כללי משמרות ומזונות?
משמורת ילדים – מלאה או משותפת
בני זוג קיבלו החלטה על גירושין ובתקופת נישואיהם הם הקימו משפחה. כעת, עומד על השולחן הנושא המורכב והרגיש של משמורת ומזונות. לעניין זה ישנן למעשה שתי אפשרויות מרכזיות. האחת היא כי הורה אחד ימונה להיות ההורה המשמורן, מה שנקרא משמורת מלאה והשנייה היא לבחור בדרך של משמורת משותפת, קרי, חלוקת זמני שהות שווים בין ההורים. נדגיש, כי כל עוד גיל הילדים קטן מ6 שנים, חלה חזקת הגיל הרך, הקובעת משמורת מלאה אוטומטית לאמא. זאת למעט מצב שגובשה הסכמה אחרת בין ההורים, או שהאב הוכיח כי האם איננה כשירה להיות ההורה המשמורן.
נושא משומורת ומזונות מהווה במקרים רבים גורם למאבק בין בני זוג בהליכי גירושין. ראשית כי כל הורה רוצה להמשיך לממש את ההורות שלו ולהיות גורם מעורב ומשפיע בחיי הילדים. שנית, בשל הקשר בין הדברים. כפי שיוסבר להלן, מאז חודש יולי 2017, הסדר המשמורת שנקבע משפיע באופן ישיר על גובה החבות במזונות הילדים. לכן, יש להודות כי סוגיית זמני השהות מערבת גם שיקולים כלכליים שיש לתת עליהם את הדעת.
על הקשר שבין משמורת למזונות
לפני בע"מ 919/15, תשלום מזונות הילדים הייתה חובת האב בלבד ועל כן, לאופן חלוקת זמני השהות, כלומר להסדר המשמורת, לא הייתה משמעות רבה כל כך. גם כאשר החליטו הצדדים על משמורת משותפת, מה שדרש באופן טבעי חלוקה בהוצאות הילדים בין ההורים, בפועל, היה משלם האב בדרך כלל דמי מזונות מלאים. לכל היותר היה יכול הוא לקבל הפחתה של 25% מדמי המזונות. מדוע? משום שאימהות כמעט ולא חויבו במזונות ילדים והנטל הזה היה מוטל רק על האב.
ביולי 2017, בית המשפט העליון שינה את המצב הלא שוויוני הזה וקבע הלכה חדשה ומהפכנית: על פיה, אימהות ואבות יישאו במזונות ילדיהם יחד, החל מגיל 6. חלקו של כל אחד מהם בנטל המזונות ייקבע בהתאם לזמני השהות ולרמת הכנסתו ביחס להורה האחר. מאז, הסוגיות של משמורת ומזונות קשורות זה בזו באופן הדוק, משהסדר המשמורת שנקבע משפיע ישירות על גובה סכום התשלום.
חבות האם במזונות ילדים
ככל שהילדים הם במשמורת מלאה של האם, נטל הכלכלי נותר ברובו על כתפו של האב, משהאם נדרשת לרוב הוצאותיהם. אולם, אם הוסכם על משמורת משותפת, הרי שמאז יולי 2017, נושאים ההורים במשותף בנטל הצד הכלכלי והאב לא ישלם עוד כפל תשלום. אף אם רמת הכנסתה של האם נמוכה יותר מזו של האב והוא יידרש להשלמה, היות שנבחן כאמור יחס ההכנסות בין הצדדים, יהיה זה רחוק מהמצב הקודם, בו אימהות לא חויבו כלל להשתתף במזונות ילדיהם. לעורך דין גירושין מומחה ישנו תפקיד חשוב באיבחון והערכה של מצבם של שני הצצדים והוכחה בבית המשפט.
עוד חשוב לציין, כי במספר פסקי דין של בתי המשפט לענייני משפחה, בוטל תשלום מזונות הילדים בעת משמורת משותפת, משום שרמת הכנסתם של ההורים הייתה דומה. במצב כזה, הבהירו בתי המשפט, כי אין כל הצדקה לחובת מזונות ואין כל צורך בהעברת תשלום של הורה אחד למשנהו. אז, כל הורה ישלם את הוצאות הילדים בזמנים שהם שוהים עמו והצדדים יתחלקו רק בעלויות חריגות שאינן בגדר הוצאות יומיומיות שוטפות.