משמורת משותפת

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

כאשר בני זוג עם ילדים מחליטים להיפרד, באפשרותם להחליט על משמורת משותפת. משמעותה כי הם חולקים באופן שווה את הזמן עם הילדים ויש להם אחריות הורית שווה. זאת בשונה ממשמורת מלאה, אז ישנה היררכיה בין ההורה המשמורן אצלו שוהים הילדים רוב הזמן להורה הלא משמורן. מהם היתרונות ומהם החסרונות של הבחירה במשמורת משותפת וכיצד היא משפיעה על החבות במזונות הילדים?

משמורת משותפת – מה זה אומר?

זהו הסדר משפטי בעניין משמורת ילדים, במסגרתו, חולקים ההורים שנפרדו את החזקה על הילדים. פירוש הדבר הוא כי הם ממשיכים לגדל במשותף את הילדים ומעמדם בנוגע אליהם הוא זהה. במובן זה, שונה משמורת משותפת מהסדר של משמורת מלאה, שבו ישנו הורה משמורן אחד. אצלו נמצאים הילדים מרבית הזמן ואילו ההורה השני מקבל זמני שהות קטנים בהרבה.

אז, נוצרת למעשה היררכיה וההורה המשמורן (אשר הנו בדרך כלל האם) הופך להיות מקבל ההחלטות העיקרי. אמנם, במרבית הליכי הגירושין, הילדים עוברים למשמורת מלאה של האמא ( בעיקר בשל חזקת הגיל הרך) אך ניתן לראות כי ישנה מגמת עלייה במספר ההסדרים של משמורת משותפת ומזונות בשנים האחרונות. כפי שנראה להלן, ישנם יתרונות וחסרונות במשמרות משותפות. על כן, בכל מקרה של גירושין, על בני הזוג לבחון את הדברים לעומקם ולקבל את ההחלטה אשר תשרת את טובת הילד.

נשמח להיות בקשר

יתרונות וחסרונות במשמורת משותפת

ישנם חלוקות דעות בנוגע ליתרונות וחסרונות במשמרות משותפות. המצדדים בהסדר טוענים כי זוהי הדרך הטובה ביותר לשמירה על קשר קרוב ורציף בין הילד להוריו ולמזער את הפגיעה של הילד מהגירושין. ללא זמני שהות שווים, כלומר כאשר ניתנת משמורת מלאה לאחד מן ההורים, הקשר של הילד עם ההורה האחר נדחק הצידה ותחושת הביטחון והיציבות שלו נפגעת. לצד שמירה על טובתו של הילד, רואים במשמורת משותפת גם כהוגנת יותר כלפי האב, משהיא מאפשרת לו לממש את זכותו להמשיך ולהישאר פעיל ומעורב בחיי הילד על אף הפרידה. זאת בשונה ממצב שבו ניתנת משמורת מלאה לאם, אז היא הופכת להורה המרכזי המקבל את עיקר ההחלטות הנוגעות לילד.

כאשר מדברים על חסרונותיה של המשמורת המשותפת, עולים שני טיעונים מרכזיים. האחד, הוא אי הנוחות אשר נגרמת לילד עקב המעבר התכוף בין הבתים. מעבר זה יוצר בלבול וקושי לילד לנהל שגרת חיים תקינה ובריאה והוא זקוק לבית מרכזי אחד קבוע שבו הוא חי. הטיעון השני מתייחס לאתגר של ההורים עצמם, לסדר את לוח הזמנים באופן פרקטי ולהמשיך להיות שותפים מלאים ושווים בגידול הילד לאחר פרידתם. תחת זאת נטען, כי משמורת מלאה להורה אחד תאפשר התנהלות קלה יותר עבור ההורים ועבור הילד כאחד.

במשמורת משותפת ומזונות הילדים

כידוע, ישנו קשר הדוק בין הסדר המשמורת לבין מזונות הילדים. בכל הנוגע למשמרות, חל שינוי מהפכני בשנים האחרונות. עד לפני מספר שנים, חובת תשלום המזונות חלה רק על האב. בין אם הילדים היו במשמורת מלאה של האם ובין אם במשמורת משותפת של ההורים. כך גם כאשר מצבה הכלכלי של האם היה טוב משל האב. עדיין היה נדרש הוא לשלם את מזונות הילדים. מצב זה יצר סיטואציה אבסורדית של חוסר שוויון. סיטואציה שבה במסגרת משמרות משותפות, היה האב משלם כפל מזונות. 

ביולי 2017 בית המשפט העליון שינה את המצב המשפטי הזה במסגרת בע"מ 919/15. בו קבע כי החל מגיל 6 ואילך, שני ההורים נושאים יחד בחובת תשלום מזונות ילדיהם. זה בהתאם לזמני השהות שלהם ובהתאם ליחס הכנסותיהם. כמו כן, בכל הנוגע למשמורת משותפת ומזונות, ישנה משמעות נוספת. אם הצדדים מרוויחים שכר דומה ובוודאי זהה, המגמה של בתי המשפט לענייני משפחה היא לבטל את תשלום המזונות. כך כל הורה נושא בהוצאות הילדים בזמנים שהם עמו והצורך להעברת תשלום בין הורה אחר לאחר מצטמצם להוצאות חריגות בלבד.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731

משמורת משותפת – שאלות ותשובות

בעת גירושין, על בני הזוג להסדיר את זמני השהות של כל אחד מהם עם הילדים. כאשר הם בוחרים בחלוקה שווה, אל הם משמרות משותפות. כאשר ישנו הורה משמורן אחד, זוהי משמורת מלאה.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2008, כ15% מהזוגות הגרושים מקיימים משמרות משותפות על ילדיהם. יש להניח כי מאז שיעור זה רק גדל.

ניתן להצביע על כמה מדדים בולטים. ביניהם, מסוגלות הורית מתאימה של כל אחד מן ההורים. תקשורת טובה ורמה גבוהה של שיתוף פעולה בין הצדדים, שני ההורים מתגוררים קרוב זה לזה ולמסגרות החינוכיות. כמו כן, יכולת כלכלית מתאימה.

היקף זמני השהות שנקבע בעת גירושין משפיע באופן ישיר על השאלה מי ישלם מזונות וכמה. כאשר מדובר על משמורת מלאה לאם, נושא האב בתשלום המזונות. אילו כאשר ישנה משמורת משותפת, שני ההורים חבים בתשלום זה.

בדרך כלל כן. בהתאם להלכת שוויון בנטל המזונות שנקבעה בבע"מ 919/15, בעת משמורת משותפת, חולקים ההורים לא רק את הזמן עם הילדים, אלא גם את הוצאותיהם. לכן, האב משלם בדרך כלל פחות מזונות, משום שהאם משתתפת בחיוב זה.

בתי המשפט לענייני משפחה נוטים לבטל את חיוב המזונות בעת משמורת משותפת עם שכר זהה או דומה של ההורים. במצב שכזה, כל הורה מממן את הוצאות הילדים השוטפות כאשר הם בחזקתו. ישנה התחשבנות בין ההורים על הוצאות חריגות בלבד. 

הדעות בעניין זה חלוקות. יש מי שחושב כי המעבר מבית לבית לעיתים תכופות יוצר בלבול בקרב הילדים. לכן משמורת מלאה היא הבחירה הטובה יותר. מנגד, יש מי שיגיע כי משמרות משותפות עדיפות. משהן משמרןת קשר יציב עם שני ההורים, דבר הנחוץ להתפתחות תקינה של הילדים.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731
דילוג לתוכן