פירוק שיתוף עו״ד אסתר שלום עורך דין גירושין עורך דין דיני משפחה

פירוק שיתוף

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

ברבים מהליכי הגירושין מתבצע פירוק שיתוף כחלק מחלוקת הרכוש בין בני הזוג. מונח זה שייך לתחום דיני המקרקעין ומשמעותו פירוקה של שותפות בקרקע, בבית, בנחלה ועוד. במקרה של בני זוג העומדים בפני פרידה, מדובר בדרך כלל בבעלות משותפת על דירת המגורים שנרכשה בשנות הנישואין. עתה, עם החלטתם להתגרש, יש לפרק את השותפות בין הצדדים בדירה. מהן הדרכים לעשות זאת ומדוע חשוב כל כך לקבל ליווי משפטי מקצועי?

פירוק שיתוף בדירת המגורים

ידוע כי בעת גירושין, יש לחלק את הנכסים המשותפים שנצברו בין בני הזוג. ללא הסכם ממון הקובע אחרת, החלוקה תהיה שווה וזאת על פי הסדר איזון המשאבים שנקבע בחוק. כאשר במהלך שנות הנישואין הצליחו בני הזוג לרכוש דירה, הרי שחלק אינטגרלי מחלוקת הרכוש ביניהם תהיה פירוק שיתוף במקרקעין. הפירוק יכול להתבצע באחת משתי דרכים עיקריות: האחת, מכירת דירת המגורים לצד שלישי וחלוקת הרווחים מן המכירה בין בני הזוג. הדרך השנייה היא העברת הבעלות בנכס לאחד מבני הזוג. כפי שנסביר להלן, כל בחירה טומנת בחובה את היתרונות שלה ובני הזוג צריכים אפוא לקבל את ההחלטה הנכונה עבורם מבחינה כלכלית ורגשית כאחד.

פירוק שיתוף – מכירת הנכס לצד ג'

בני זוג אשר קיבלו החלטה להיפרד ואינם רוצים עוד לחיות זה עם זו, מעוניינים מטבע הדברים לבצע ניתוק כלכלי ברור ומהיר ביניהם. מכירת דירת המגורים לצד שלישי וחלוקת הרווחים בין הצדדים מאפשרת להם לעשות זאת ומקלה מאוד מבחינה רגשית על התמודדות עם הגירושין. בהתאם לתמורה שיוכלו לקבל עבור הנכס, על פי מצב שוק הדירות באותה עת, הרי שבמקרים רבים יהיה זה גם הצעד הפיננסי המשתלם ביותר. בפרט במקרים בהם הרווחים מן המכירה יאפשרו לכל אחד מבני הזוג לרכוש דירה קטנה יותר משלו. חשוב לציין כי לפני הוצאת הדירה למכירה יש לוודא כי להורה המשמורן יש מקום מגורים אחר מתאים לו ולילדים.

העברת הבעלות לאחד מבני הזוג

כאמור מעלה, קיימות שתי אפשרויות של פירוק שיתוף. האחת, מכירת הדירה לצד שלישי והשנייה היא העברת הבעלות בנכס לאחד מהצדדים. ישנם מקרים בהם מביע אחד מבני הזוג רצון להישאר בדירה המשותפת ומבקש אפוא כי הצד השני יעביר אליו את חלקו בנכס. הניסיון מראה כי מדובר בדרך כלל באמא המקבלת משמורת מלאה על הילדים ורוצה להמשיך להתגורר עמם בבית בו גדלו. בחירה בדרך זו יכולה להטיב מאוד בראש ובראשונה עם הילדים אשר אינם נדרשים להסתגל לבית חדש עם פרידת הוריהם. כמו כן, גם מן הבחינה הכלכלית צעד זה יכול להשתלם היות שהעברה זו אינה נחשבת לעסקה במקרקעין ואינה מחויבת במס מכירה או במס שבח. בנוסף לכך, במקרים רבים יגיעו הצדדים להבנה כי האב ישלם מזונות מופחתים.

פנייה לייצוג משפטי

לרוב, דירת המגורים היא הנכס היקר ביותר שצברו בני הזוג לאורך חייהם יחד. משכך, יכולה הסוגיה של פירוק שיתוף להוות מקור לסכסוך ולמחלוקת, משכל צד מבקש לדאוג ובצדק לאינטרס הכלכלי שלו ומבקש הוכחת כוונת שיתוף לדוגמא. לעיתים יכולה להיות אי הסכמה גורפת לגבי הדרך שבה יש לפרק את השותפות בדירה, לעיתים ישנן מחלוקות ספציפיות כמו העיתוי בו יתבצע הפירוק ועוד. בשל השפעתו של נושא זה על עתידם של בני הזוג, ישנה חשיבות אדירה לכך כי כל אחד מהם יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו המתמחה בהליכי גירושין. בהתאם לנסיבות המקרה, יחווה עורך הדין את דעתו באשר למהי הדרך הטובה ביותר לפירוק השותפות בנכס ויפעל להסכמתו בעניין זה של הצד השני. בהעדר הסכמה, תוגש תביעה לבית המשפט ועורכי הדין המייצגים את בני הזוג יחתרו כל אחד לתוצאה הרצויה לו.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

כוונת שיתוף

קניתם דירה לפני הנישואין? חשוב שתדעו כי היא עלולה להיחשב לרכוש משותף בעת גירושין. המשמעות היא כי הצד השני יהיה

קרא עוד »
דילוג לתוכן