צוואה הדדית היא צוואה שנעשית על ידי שני אנשים במטרה להוריש את עיזבונם זה לזה ולאחר מות שניהם, לצדדים שלישיים או ישירות לצדדים שלישיים. בהסכם זה מתחייבים הצדדים אחד כלפי השני/ה כי הרכוש יועבר ע"פ התנאים הנקבעו בצוואה ומוגבלת בשני הצדדים כך שלא ניתן לשנותה באופן חד צדדי.
לצורך תוקפה של הצוואה ההדדית ושמירה על כשרותה עליה להיות כתובה ע"פ ההוראות של חוק הירושה 1965 כאשר התנאים לתוקפה הם:
- הצוואה צריכה להיות כתובה בכתב יד או באמצעות עורך דין
- הצוואה תכלול את רצון כל אחד מהצדדים באופן ברור
- יוגדרו תנאים כך שכל צד יוכל לעבוד בהתחייבותו ובבקשותיו.
יתרונות צוואה הדדית:
צוואה הדדית מביאה עמה יתרונות רבים אשר מבקשים להבטיח את עתידם וחלוקת רכושם אחרי מות אחד הצדדים, להלן:
- הבטחת רצון שני הצדדים:
צוואה הדדית מבטיחה ששני בני הזוג יקבלו את מה שהם רוצים לאחר פטירתם. לדוגמה, הם יכולים להבטיח שבמקרה של פטירת אחד מהם, השני יירש את כל הרכוש, ובמותם של שני בני הזוג, הרכוש יתחלק בין הילדים או בין קרובי המשפחה. הדבר מסייע במניעת אי-בהירות או מחלוקות בנוגע לרצונותיהם של כל אחד מהם.
- מניעת מחלוקות בין קרובי משפחה:
צוואה הדדית יכולה להפחית את הסיכון למחלוקות ועימותים משפחתיים על צוואה וזאת מאחר שבצוואה הדדית כל אחד מהצדדים מביע את רצונו באופן ברור שאינו משתמש לשתי פנים.
- הגנה על בן הזוג שנותר בחיים:
הצוואה ההדדית מקנה "שקט כלכלי" לבן הזוג שנותר בחיים כאשר היא מבטיחה את עתידו ואת העברת רכוש המנוח.
- יכולת להוריש נכסים אישיים
בעזרת צוואה הדדית ניתן להוריש לא רק רכוש משותף, אלא גם נכסים אישיים של כל אחד מהצדדים, כמו נכסים לפני הנישואין או נכסים שבני הזוג רוצים להוריש למישהו מסוים ולא בהכרח לבני הזוג עצמם.
- חסכון בזמן ובעלויות משפטיות
כאשר יש צוואה הדדית, בני הזוג יכולים למנוע את הצורך בתהליך משפטי ארוך ומורכב לאחר מותם. התהליך המשפטי יהיה פשוט יותר כיוון שהצוואה ברורה ומסודרת מראש.
- הבטחת ירושת הילדים
בצוואה הדדית ניתן להבטיח כי הרכוש יתחלק בין הילדים באופן מסוים לאחר פטירת שני בני הזוג, דבר שמבטיח שהילדים יקבלו את מה שמגיע להם, ולא יישארו עם ספקות או מאבקים בנוגע לחלוקה.
צוואה הדדית מספקת שקט נפשי לבני הזוג, ומבטיחה שהרכוש יחולק באופן הרצוי להם, תוך שמירה על יציבות וביטחון לכל המעורבים.
מה קורה אם מעוניינים לבטל/ לשנות צוואה הדדית כאשר בני הזוג נותרים בחיים?
ביטול או שינוי של צוואה הדדית כאשר בן הזוג נותר בחיים, אפשרי אך מוגבל. המורכבות טמונה בעובדה שמדובר בהסכם מחייב בין שני בני הזוג, אשר שניהם חתמו עליו בהסכמה מלאה. כל שינוי או ביטול של הצוואה הדדית תלוי בהסכמת שני הצדדים או במצבים שבהם אחד מהם מפר את ההסכם.
מקרים בהם הצוואה הדדית ניתנת לשינוי על ידי צד אחד
ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג יכול לשנות את הצוואה הדדית גם לאחר שנערכה, אם הוסכם מראש כי כל שינוי כזה יבוצע בתנאים מסוימים. דוגמה לכך יכולה להיות כאשר נחתם הסכם עם פרטים ברורים לגבי שינויים עתידיים.
הגבלות לאחר פטירה של אחד מבני הזוג
אם אחד מבני הזוג נפטר, הצוואה ההדדית נהפכת להיות מחייבת. כלומר, לא ניתן לשנות אותה לאחר פטירת אחד מהם ללא הסכמתו של המנוח. אם בן הזוג הנותר מעוניין לשנות את הצוואה, הוא לא יכול לעשות זאת חד-צדדית ויצטרך לערוך צוואה חדשה לאחר מות בן הזוג השני.
לסיכום, ביטול או שינוי צוואה הדדית אפשרי רק בהסכמת שני הצדדים לפני מותו של אחד מהם, אך לא ניתן לשנות את הצוואה לאחר פטירת אחד הצדדים אלא אם יש הסכמה או סיבות משפטיות שיאפשרו זאת.