תיק גירושים עו״ד אסתר שלום עורך דין גירושין עורך דין דיני משפחה

3 המרכיבים העיקריים בכל תיק גירושים בין הורים

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

הליך הגירושים הינו הליך מורכב הטומן בחובו מרכיבים כלכליים, לוגיסטיים ונפשיים כאחד. אין ספק שהורים המתגרשים, נמצאים במצב מורכב הרבה יותר ממי שהתגרש ללא ילדים, בשל המורכבות הנוגעת לילדים, זמני השהות עם כל הורה, תשלום המזונות, המשמורת וכדומה. הנה שלושת המרכיבים המרכזיים הקיימים בכל תיק גירושים של הורים:

משמורת – המשמורת על הילדים היא אחד המרכיבים המרכזיים בכל תיק גירושים בין הורים, כאשר סטטוס המשמורת משליך בדרך כלל גם על שאר המרכיבים בתיק. המלצות ועדת שניט והחוק שגובש בעקבות כך, הביאו לשינוי במעמד המשמורת והשפיעו על שאר התחומים אך עדיין יש חשיבות רבה לקביעת סטטוס המשמורת הן בפן הפסיכולוגי והן מסיבות מעשיות.

חשוב לדעת: הורים העתידים להתגרש זכאים לגבש הסכם עצמאי הנוגע לסוגיית המשמורת ואם הערכאה המשפטית תימצא שהסכם זה הולם ומשרת את טובת הילדים, רוב הסיכויים שההסכם יאושר ויינתן לו תוקף מעשי של פסק דין. זו הסיבה שגישור הוא הליך רצוי המקודם מאוד במערכת המשפט בישראל ובעולם.

הנה סוגי המשמרות הקיימים כיום במדינת ישראל:

  • משמורת מלאה (יחידנית) – בסוג משמורת זה מקבל אחד ההורים את ההחזקה המלאה על הילדים. משמורת מלאה נהוגה על פי רוב במקרים בהם אחד ההורים לא גר בארץ והילדים גרים וחיים עם הצד שנשאר בארץ. מקרה נוסף בו מתקיימת משמורת מלאה היא כאשר צד אחד אינו כשיר מבחינה משפטית להיות משמורן, בין אם בשל סיבות רפואיות, נפשיות או אחרות.
  • משמורת משותפת – משמורת משותפת קובעת ששני הורים ייטלו חלק שווה או כמעט שווה בגידול הילדים. הסטטוס המשפטי עבור הורים לילדים במשמורת משותפת תקף לגבי כל האספקטים המתלווים לכך, קרי, תנאי המשמורת הכוללים את חלוקת זמני שהות, תשלום המזונות וכדומה. במקרים בהם הופרו תנאי המשמורת המשותפת, בית המשפט יכול לבצע שינוי בסטטוס המשמורת ולקבוע משמורת מלאה לאחד הצדדים על ידי שלילת המשמורת מהצד שהפר אותה.
  • משמורת מפוצלת – סוג משמורת זה מחלק את נטל החזקה על הילדים בין שני ההורים במקרים של יותר מילד משותף אחד. למשל במקרה של שני ילדים במשפחה, אחד הילדים ימצא במשמורת אחד ההורים ואילו הילד השני ימצא במשמורת של ההורה השני. סוג משמורת זה פחות נפוץ ונקבע רק במקרים קיצוניים שכן הוא נמצא פוגע במרקם המשפחתי והוא אינו נהוג ברוב המקרים.

סוגיית חזקת הגיל הרך

סעיף 25 בחוק להכשרות המשפטית והאפוטרופסות במדינת ישראל קבע במשך שנים רבות שילדים עד גיל 6 יוגדרו כקטיניי קטינים ויהיו בחזקת האם, כלומר במשמורת האם באופן אוטומטי, עד אשר ואם בכלל, ייקבע אחרת, מסיבות שונות.

בעקבות המלצות ועדת שניט שהוגשו בשנת 2008, נקבעו כמה סייגים לחוק והוועדה המליצה על מספר שינויי בעלי השלכות מרחיקות לכת עבור סטטוס המשמורת, חלוקת המזונות ועוד.

ב-2012 פרסם משרד המשפטים תזכיר עבור: 'חוק ההורים וילדיהם' שהתבסס על המלצותיהן של שתי הועדות הציבוריות שקמו בהמשך לוועדת שניט, וועדת 'הילד ומשפחתו' ו-'הוועדה לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין'. לפי החוק הוצע הסדר לכל נושא האחריות ההורית למימוש זכויות הילד לפי 'האמנה לזכויות הילד' ובנובמבר 2014 פרסם משרד המשפטים נוסח מעודכן של הצעת חוק זו.

כיום, בשל השינויים בחוק, קיימת תמונה שונה לגביי ילדים בחזקת הגיל רך ולכן כל מי שעבר תהליך גירושים לפני יישום החוק רשאי לפנות אל בית המשפט ולבקש לבצע שינוי בסטטוס המשמורת במידה וירצה בכך ובמידה וזה עדיין רלוונטי.

זמני השהות / הסדרי הראייה – זמני השהות של הילדים עם הוריהם בתיק גירושים נקבעים במקביל לקביעת סטטוס המשמורת וחופפים אליה על פי רוב אך אינם נגזרים ממנה ישירות. בהחלט ייתכן שמשמורת של הילדים נמצאת בלעדית אצל אחד ההורים אך חלוקת זמני השהייה שוויונית יותר. לזמני השהות יש חשיבות רבה כיום גם בקביעת תשלום המזונות והורים החולקים את זמני השהיה עם ילדיהם בצורה שוויונית וגם משתכרים בצורה דומה, בית המשפט נוטה כיום שלא לקבוע תשלום מזונות של צד אחד לשני אלא קובע עבור הצדדים הסדר כלכלי שוויוני והוגן יותר, כאשר טובת הילד היא הגורם המרכזי המשפיע כל ההחלטות בענייני קביעת המשמורת, זמני שהות ותשלום המזונות.

תשלום המזונות – קיום המלצות ועדת שניט והחוק החדש שנוצר בעקבותיה, הביאו לשינוי גם במציאות תשלום המזונות בישראל. עד לפני החלת החוק נקבע באופן כמעט גורף שהאב ישלם לאם מזונות עבור ילדיהם המשותפים. אמנם גם לפני החלת החוק היו מקרים הפוכים אך הם היו מעטים ויוצאי דופן. ההחלטה על גובה תשלום המזונות נקבעה אז והיום לפי סכום מינימלי עליו הוסיף בית המשפט סכומים חודשיים לפי יכולת ההשתכרות של האב או הצד משלם המשלם (האב ברוב המקרים). עבור כל ילד נקבע סכום סף אותו יש לשלם להורה השני. כאמור בעבר ועד היום במרבית המקרים האב הוא זה ששילם לאם מזונות עבור הילדים המשותפים, אך עם החלת ויישום המלצות ועדת שניט ובמיוחד לאור העובדה שהורים חולקים את ילדיהם במשמורת משותפת ובזמני שהייה דומים, בית המשפט נוטה ליצור מסגרות שוויוניות יותר המביאות את כל הגורמים: זמני שהות, המשמורת, יכולת השתכרות ההורים ועוד, בחשבון, על מנת לאפשר קיום כלכלי הוגן ובריא יותר לתא המשפחתי, גם אם הוא תא מפוצל, החי בשני בתים נפרדים. בדרך כלל נקבע שצד אחד ינהל את התשלומים ויקבל מהצד השני את חלקו היחסי בהוצאות.

אין ספק שהשינויים בחוקי ההורות המשותפת, יצרו מציאות שונה עבור הורים הבאים להתגרש כיום. מסיבה זו חשוב מאוד לכל הורה השוקל להתגרש, להיעזר בייעוץ משפטי הולם ולשכור את שירותיו של עורך דין הבקיא בחוק והשינויים שחלו בו.

עבור הורים שהתגרשו לפני החלת החוק, זו הזדמנות לאחד ההורים לפתוח מחדש את תיק גירושים וליהנות מהזכויות החדשות המגיעות לו על פי חוק. ברור שלחזור לבית המשפט לאחר שהגעתם להסכם גירושים, גם אם הוא לא לשביעות רצונכם המלאה, כרוך בכוחות נפשיים שצריך למצוא, על מנת לעבור זאת שוב.

בתי המשפט החליטו לשים את טובת הילד במרכז בתיק גירושים וזה העיקרון שמנחה אותם מאז ומתמיד, לפני ואחרי החלת החוק החדש. אנו ממליצים גם להורים לנהוג כך ולשים את טובת הילדים המשותפים במרכז. כאשר עיקרון זה מנחה, הן את ההורים והן את הגורמים המשפטיים המעורבים בתיק גירושים, תוצאות התיק יכולות להיות טובות לאין שיעור מאשר במצב 'מלחמה' בו אחד הצדדים או שניהם פועלים מתוך רגש נקמנות או רצון לפגוע בצד השני בצורה עיוורת ובלי לראות שלפעולותיהם יש השלכות קשות על הילדים.

3 טיפים מעשיים להורים העתידים להתגרש:

קחו עורך דין – זה אולי נשמע מוזר כאשר זה מגיע מעורך או עורכת דין, אבל המציאות היא ששופטים מעדיפים לנהל תיקי משפחה מול עורכי דין ולא מול ההורים. מעבר לכך, זה פשוט לא מעשי ולא חכם לנהל את התיק גירושים בעצמך, גם אם אתה חושב שאתה צודק. ההורה הריי אינו מכיר את החוק, את הז'רגון המקצועי ואפילו לא את הפרטים הטכניים. לכן להגיע לבית המשפט ללא עורך דין גירושין הוא צעד לא חכם ולא מעשי, ששופטים לא רואים בעין יפה ומנסים למנוע. לכן בין אם תבחרו עורך דין פרטי או ימונה לכם עורך דין ציבורי, היעזרו בשירותיו של בעל מקצוע על מנת להגיע לתוצאות טובות יותר, בוודאות.

תהיו אמיתיים – קודם כל עם עצמכם. אין טעם לשקר, לא לעצמכם ובטח לא לשופט… כאשר תגיעו עם האמת שלכם, ללא מניפולציות ושקרים, תוכלו לזכות באמון השופט ולטיעונים שלכם יהיה משנה תוקף. גם אם הצד השני משקר, תישארו אתם אמיתיים ככל הניתן. גלגלי הצדק אולי טוחנות לאט אבל הצדק יוצא לאור בסופו של דבר. וזה לא שצד אחד חייב תמיד להיות צודק: זה נכון במיוחד בתיקי גירושים. בנוסף לכך זכרו תמיד שאין זה משנה כלל מי צודק: טובת הילד נמצאת במרכז והחוק מאוד ברור בעניין. כך שגם אם אתם מרגישים שאתם צודקים אבל מקופחים על ידי החוק, אם תהיו אמיתיים ותוכלו להוכיח את כשירותכם ההורית, זכויותיכם ההוריות לא תיפגענה באף קונסטלציה.

הקדימו תרופה למכה – כמובן שהיה טוב לו כולם היו יוצרים הסכם טרום נישואים הכולל את כל הסוגיות, הכלכליות והאחרות ומכין את הקרקע ל-'יום שאחרי'. אין ספק שלו כולם היו נוקטים בצעד זה ומחילים הסכם טרום נישואים, בתי המשפט לענייני משפחה לא היו עמוסים כפי שהם היום ועוגמת נפש רבה הייתה נמנעת מכל הצדדים. היות ולא זה המצב והורים רבים העתידים להתגרש מגיעים לבית המשפט ללא הסכם טרום נישואים, עדיין יש מה לעשות. עליכם להבין שהסדר הגירושים שתגיעו אליו, ילווה אתכם למשך כל חייכם, לכן רצוי ולהשקיע בו ולדאוג להגיע אליו באמצעות עורך דין וליצור הסכם גירושין מקיף ויסודי שיחיל תשובות לכל השאלות הקיימות והעתידיות שיכולות לצוץ בהמשך בדרך, בכל הנוגע למזונות, המשמורת, זמני שהות וכו', כולל מצבים שאינכם מעלים על הדעת ולא מביאים בחשבון כמו מה קורה במקרה שאחד ההורים נפטר חלילה וכדומה.

מה שלא תעשו רצוי שתגיעו מוכנים לכל. תפקידו של עורך הדין לענייני המשפחה הוא לדאוג שכל זכויותיכם ההוריות תישמרנה כאשר טובת הילדים בראש. כאשר כל הצדדים מסונכרנים ומסכימים עם כך, הסיכוי להסכם גירושים טוב יותר, גדול יותר.

חושבים להתגרש? מוזמנים ליצור קשר ולהגיע לפגישת היכרות עם עורכת הדין אסתר שלום

על מנת לבחון את המצב האישי שלכם ואת מלוא האפשרויות העומדות בפניכם ולקביעת תוכנית פעולה הנכונה ביותר לשמירה על זכויותיכם ההוריות, תוכנית שאם תפעלו לפיה, הסיכוי שתקבלו את מה שאתם רוצים, הן בענייני המשמורת, הן בענייני חלוקת זמני שהות והן בענייני תשלום המזונות, יהיה גבוה יותר.

מוזמנים לגלוש עוד באתר עורכת הדין אסתר שלום ולקרוא מאמרים נוספים בתחום המשפט ובתחומים הרלוונטיים לתיקי משפחה, הסכמי גירושים, דמי מזונות, זמני שהות, מסוגלות הורית, ניכור הורי ועוד.

אני כאן בשבילכם על מנת לעזור לתת לכם את התמיכה המשפטית הטובה ביותר ועל מנת שתעברו את זה בשלום ותצליחו לראות את האור בקצה המנהרה ולעזור לכם ולילדכם לעבור בהצלחה אל הצד השני, כי זכרו: הזמן עושה את שלו יום אחד תהיו מאחורי כל זה.

עד שזה יקרה, מוזמנים לחייג ולהשאיר פרטים מלאים לחזרה אליכם בהקדם האפשרי, לקבלת סיוע משפטי מקיף על ידי עורכת דין אסתר שלום, עורכת דין בעלת ניסיון רב בניהול תיקי משפחה מגוונים רבים, להתראות ובהצלחה!

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

כינוס נכסים

בהליך גירושין, על מנת למכור נכס מקרקעין משותף של בני זוג, יש לקבל תחילה פסק דין (בהסכמה או שלא בהסכמה)

קרא עוד »

ייפוי כוח מתמשך

אם יש משהו שלמדנו בתקופה האחרונה שהחיים אינם צפויים ואנו עלולים למצוא את עצמנו בסיטואציות מורכבות שלא הכרנו. היום יותר

קרא עוד »
דילוג לתוכן