הסכם מזונות

הסכם מזונות

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

הסכם מזונות קובע מהו גובה דמי המזונות אשר כל הורה נדרש לשלם עבור ילדיו, מתי יועבר התשלום וכיצד. הסכם זה נקבע בהחלטה משותפת בין שני בני הזוג, או מצד שופט בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. לפניכם כל המידע החשוב בנושא:

הסכם מזונות – פרמטרים שקובעים את סכום המזונות

זוג נשוי שמחליט להתגרש, עתיד לדון בשלוש סוגיות מרכזיות שעומדות בשורש התהליך: משמורת הילדים, חלוקת הרכוש וקביעת הסכם מזונות בו מחליטים על סכום התשלום החודשי. חישוב דמי המזונות מתרחש לכל מקרה בהתאם לנסיבותיו כך שאין כאן נוסחה קבועה, אך ישנם מספר פרמטרים שמשפיעים על הסכום הסופי:

גיל הילדים – החוק מחלק קטינים לשלוש קבוצות גיל: 0-6, 6-15, 15-18, כאשר בקרב ילדים יהודיים הצפויים להתגייס לצבא או לעשות שירות לאומי ישנם גם מזונות עד לגיל 21.

צרכי הילדים – טובת הילדים היא העיקרון החשוב והמרכזי ביותר בהליכי גירושין, כאשר צרכי הילדים נחלקים לצרכים הכרחיים ולצרכים מדין צדקה (תשלום שנועד לשמור על הרמה הכלכלית אליה הורגל הילד טרם הגירושין של הוריו).

הכנסת ההורים – ביצוע חישוב מזונות לפי משכורת ההורים הנוכחית ובדיקת ההכנסה הפנויה שנותרת להורה למחייתו האישית אחרי ששילם מזונות. כאן מתייחסים גם למיצוי פוטנציאל ההשתכרות העתידי ולא רק לשכר הנוכחי.

הסדרי משמורת – זמני השהייה משפיעים יותר ויותר על מזונות הילדים, בייחוד במקרים של משמורת משותפת.

אז מה גובה התשלום בפועל?

למרות שכל מקרה בפני עצמו, אפשר לקבוע שהטווח המינימלי למימון צרכי הקטין הוא בין 1,300-1,400 ₪ בחודש לילד, כאשר רק במקרים חריגים ויוצאי דופן נוכל לראות תשלומים נמוכים יותר.

הסכם מזונות בתהליך גישור

הורים שמגיעים בכוחות עצמם להסכמות בנוגע להסכם הגירושין, או שעשו זאת בעת תהליך הגישור, יכולים לקבוע כל הסכם מזונות שיתאים להם ומבלי ששופט או דיין בית המשפט יקבע עבורם. המערכת מנסה לעודד את ההורים לקביעת הסכמים בכוחות עצמם, מה שמונע התכתשויות ארוכות ויקרות בבית המשפט ופוגע בצדדים ובייחוד בילדיהם.

על כן הורים שיחליטו שלא להילחם אחד בשני ויוכלו להסכים בעצמם, יצטרכו רק להגיש את ההסכם לאישור בפני שופט וכל עוד אין בו פגיעה בטובת הילד או סטייה מחוק דיני המשפחה, הוא יאושר.

מגמת השוויון במזונות ילדים

דיני המשפחה בישראל מושפעים לא מעט מהשינויים החברתיים והכלכליים של הציבור במדינה. אבות לוקחים חלק פעיל יותר ויותר בחיי ילדיהם גם אחרי חיי הנישואין ומסרבים להמשיך ולהסתפק בזמני שהות מועטים, מעדיפים משמורת משותפת ומעורבות גבוהה. אימהות מנהלות חיי קריירה אשר מפחיתים את התלות הכלכלית בבן הזוג ומגדילים את הצורך שלהן בחלוקה מאוזנת יותר של זמני השהות.

גם בתי המשפט בתוך עמם חיים ולכן פוסקים באופן שונה מן העבר ביחס להסכם מזונות והסדרי המשמורת, הקובעים כאמור את גובה המזונות. פסק תקדימי שניתן בבית המשפט העליון, אף ביטל לחלוטין את מזונות הילדים בקרב זוג הורים שהתגרשו, שחולקים ביניהם משמורת משותפת, שכרם זהה וילדיהם כבר אינם קטני-קטינים, כלומר שגילם מעל גיל 6.

הסכם מזונות לאור הסכם המשמורת

בעבר הלא רחוק, נהוג היה שעוברים הילדים לחזקתה הבלעדית של האם, בעוד על האב היו מוטלים דמי מזונות. גם במצב של תשלום המזונות והסדרי ראייה מתאימים לאב, האם הייתה זו שנשאה ברוב הוצאות הילדים בשגרה על אף שהיא המשמורנית היחידה של ילדיה. בשנים האחרונות ניתן לראות שינוי מהותי, שבו יותר הורים בוחרים במשמורת משותפת, בה חולקים הן בנטל ההחזקה על הילדים והן בתשלום ההוצאות עבורם.

לאור השינוי, נוהגים בתי המשפט למשפחה להפחית מדמי המזונות של האב ככל שהסדרי המשמורת שלו קובעים זמן רב יותר עם הילדים וכן במקרה של משמורת משותפת יש לפצל את חובת דמי המזונות בין שני ההורים.

הגדלת מזונות או הפחתתם – איך ומתי זה אפשרי?

שאלת השאלות בקרב הורים שנדרשים להחליט על מזונות הילדים היא האם יהיה אפשר לבקש הפחתת מזונות או הגדלת מזונות לאור מה שכבר נקבע בבית המשפט.

עקרונית, כל פסק דין שניתן בין אם בדרך של הסכם מזונות ופשרה בין הצדדים ובין אם לאחר מסכת משפטית ממושכת בה שופט בית המשפט פסק לדעתו, הוא פסק דין חלוט שלא ניתן עוד לדון בו. יחד עם זאת, כאשר מדובר בטובתם של ילדים, החוק מתיר אפשרות לדיון מחודש במזונות ובמשמורת וככל שהדבר נדרש לרווחת הילדים.

לאור זאת ניתן לשנות לכאן או לכאן את דמי המזונות שכבר נקבעו, אך הדבר יתקבל כל עוד התרחש שינוי מהותי בנסיבות של אחד ההורים. בדרך כלל יהיה זה שינוי משמעותי מאוד במצב הכלכלי של אחד ההורים, כמו למשל הורה שעבר תאונה או חלה במחלה קשה, הורה שפוטר או אפילו שינוי בצרכי הילדים, שלא היה ניתן לצפות קודם לכן.

שינוי בנסיבות הגורם לשינוי בסכום המזונות

למרות הסכם מזונות שנקבע על ידי ההורים או מכוח פסק דינו של שופט לענייני משפחה, כאשר יש שינוי מהותי בנסיבות החיים שלא ניתן היה לצפות קודם לכן, יהיה ניתן להפחית מגובה המזונות או להגדיל אותו.

מלבד סיטואציות שכרוכות במצבו של ההורה המשלם (בדרך כלל הרעה במצבו), ישנן גם סיטואציות שבהן ילדים עברו אבחון וכעת זקוקים לשיעור פרטי, משמורן יחיד שפוטר מעבודתו, אחד הילדים חלה במחלה, התגלה כבעל כישרון נדיר ויוצא דופן או מחוננות המצריכים פיתוח וקידום פרטני ועוד. כל אחת מהנסיבות הללו יכולה להוות עילה לבקשת ההגדלה של דמי המזונות.

לעניין הפחתת המזונות, הרי שגם כאן כל שינוי בצרכי הילד או במצב הכלכלי של הוריו עשוי להוות עילה מוצדקת לבקשה בנושא. כאן חשוב להבהיר שניתן פסק דין הקובע רטרואקטיביות לבעלי משמורת משותפת (תמ"ש 4542-03-16). למעשה, במצב כזה אין צורך להוכיח שינוי בנסיבות וכל הורה המשלם מזונות במשמורת משותפת יוכל לדרוש הפחתה, אך אין מדובר בחובה מצד בתי המשפט לאשר זאת.

הסכם מזונות מאוזן ומאפשר יותר

הסכם המזונות ניתן כיום יותר ויותר מכוח הרצון המשותף של שני ההורים והחלטתם לנהל משמורת משותפת על ילדיהם. מצב זה מזמן להורים שורה של יתרונות וביניהם האיזון והשוויון המונעים מאבקי כוח בין ההורים ומונעים מילדיהם להישאר "באמצע", האפשרות לדון מחדש בהסכם המזונות במקרה של שינוי מהותי והסרת הנטל הכלכלי העצום מכתפיו של האב (בדרך כלל).

על מנת שהסכם מזונות יתקבל בדרך האופטימלית מצידכם ולא יפגע בזכויותיכם או באפשרותכם למשמורת, חשוב שעורך דין גירושין מקצועי ייקח חלק בתהליך. עורך דין ילווה אתכם עד ליצירת הסכם משותף או קבלת פסק דין מבית המשפט שמהווים עבורכם את התוצאה הרצויה.

כמובן שישנם מקרים שבהם השאיפה ליצור הסכם מזונות אידיאלי אינה אפשרית. לכן לא יהיה מנוס מניהול דיונים משפטיים בנושא. אך גם בהם עליכם לקבל ייצוג מקצועי ששם את האינטרסים שלכם ושל ילדיכם במקום הראשון. אתם מוזמנים להגיע לפגישת התייעצות עם עורכת הדין אסתר שלום ולקבל מעטפת שירותים משפטיים מקצועית, מסורה ובלתי מתפשרת שתינתן לכם ככל שיידרש.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

מזונות אישה גרושה

מזונות אישה גרושה נתפסים כתשלום נדיר למדי. התשלום מהווה תיעוד לפירוק היחסים הזוגיים בצורה הטובה והמכובדת ביותר. ללא מאבקי כוח

קרא עוד »

דמי מזונות לילד

דמי מזונות לילד היא זכות הקיימת לילדים, בה מתקבל תשלום המממן את צרכיהם ורווחתם. המזונות הם שיטה לפיצוי ולאיזון כלכלי

קרא עוד »

חוק מזונות

חוק מזונות חל על כל הסכם גירושין שבו נדרש כיסוי להוצאות המשפחה, כאשר על פי רוב מדובר במזונות ילדים ובמקרים

קרא עוד »

חישוב מזונות

כל זוג שמתגרש מוטרד לבטח מההסכמה בנוגע לדמי המזונות. שאלת רמת החיים והיכולת הכלכלית שאחרי חיי הנישואין מטרידה גברים ונשים

קרא עוד »

תביעה למזונות זמניים

תביעה למזונות זמניים מאפשרת להורים שנמצאים בהליך גירושין מבני זוגם ברבנות וכעת נותרו לבדם בגידול הילדים, לקבל סיוע כלכלי מסוים

קרא עוד »
דילוג לתוכן