זכויות בגירושין

הליך הגירושין – מהן זכויות בגירושין ומה אפשר לעשות כדי לוודא ששומרים עליהן?

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

052-970-6731

תוכן עניינים

הליך גירושין הוא אף פעם לא קל. החלטה להיפרד לאחר שנים של חיים משותפים היא קשה ומסובכת. במיוחד כאשר מעורבים ילדים משותפים. בהליך הגירושים היבטים רבים הדורשים תשומת לב מירבית. לכן עלולות להתעורר מחלוקות בין בני הזוג. למרות זאת, אפשר להימנע מהליך גירושין שרק מדרדר את היחסים ולא מוסיף עוד שמן למדורה. עו"ד אסתר שלום תוכל לסייע בעזרת מענה משפטי רלוונטי לצד סבלנות ואמפתיה.

בגלל ההשלכות הנרחבות של גירושין, ייצוג משפטי בידי עורך דין לגירושים מומחה ומקצועי הוא הכרחי. אם רוצים לדעת איך להתגרש נכון, חשוב מאוד קודם לדעת מהן זכויות בגירושין. הנה מספר היבטים של הליך גירושין שחשוב להכיר בכדי לדעת איך להתגרש נכון:

מזונות

ישנם שני סוגים עיקריים של מזונות – מזונות ילדים ומזונות אישה. בהתאם לחוק, הורה מחויב לדאוג לצרכי המחייה של ילדיו הקטנים. זוהי בעצם המשמעות של מזונות ילדים. לעומת זאת, אישה זכאית למזונות רק כל עוד היא עדיין נשואה, ואם אינה עובדת (או שההכנסה לא מספיקה לצרכיה).

השאלה המרכזית בנוגע למזונות היא מי יישא בתשלום ומהו אופן החישוב של התשלום. מדובר בשאלות גדולות שישפיעו הרבה על מהלך החיים של הזוג והילדים. לכן ישנן זכויות בגירושין שמאפשרות לבני הזוג לקחת את ההחלטה לידיים, ולא להשאירה לבית המשפט. גישור בידי עורך דין לגירושים המוסמך כמגשר יסייע לבני הזוג להגיע להחלטה משותפת בעניין המזונות. כמובן, אם ההורים לא מצליחים להגיע להסכמה, הסמכות נתונה לבית המשפט להחליט על גובה המזונות. במקרים מסוימים ייתכן שניתן יהיה לשנות הסכם קיים.

משמורת

שאלת המשמרות על הילדים עשויה להיות הטעונה והרגישה ביותר בהליך הגירושין. להורה קשה מאוד להיפרד מהילד שלו ולחיות בנפרד ממנו. באופן טבעי, גם לילד יהיה קשה לעבור בין שני בתים ולראות את הוריו רק בימים ושעות מסוימים. יש שתי אפשרויות לחלוקת זמני השהות של הורים בנפרד על ילדיהם.

האפשרות הראשונה היא משמורת מלאה. המשמעות של משמרות מלאה היא שאחד ההורים הוא בעל המשמורת, כלומר מקבל ההחלטות העיקרי. להורה השני במשמורת מלאה נקבעים זמני שהות שבהם הוא מתראה עם הילדים.

האפשרות השנייה היא משמורת משמורת משותפת. לעומת משמורת מלאה, משמורת משותפת משמעותה ששני ההורים מגדלים את הילדים באופן שווה, או כמעט שווה. הילדים גרים אצל שניהם. קביעת המשמורת משפיעה על הסדרי הלינה והמגורים של הילדים. כלומר, שני ההורים נותרים האפוטרופוסים.

בהתאם לחזקת הגיל הרך, ילדים על גיל 6 יועברו למשמורת של האם. לגבי ילדים גדולים יותר, המשמורת תיקבע בהתאם לעיקרון טובת הילד, מבלי להעדיף את האם. גם בשאלת המשמרות בית המשפט יכבד הסכם בין ההורים, ויתערב במקרה של אי הסכמה.

גט והתרת נישואין

כמעט בכל המקרים, ההחלטה על גירושים מתקבלת במשותף. גם כאשר רק אחד מבני הזוג יוזם את הגירושין, השני לרוב יסכים למתן גט. לאחר מכן, בני הזוג יסדירו את ההיבטים הכרוכים בהחלטה להיפרד בהסכם גירושים. ההסכם יכלול התייחסות לעניינים כמו חלוקת רכוש, משמורת, מזונות וכדומה.

ההסכם יאושר על ידי בית הדין לענייני משפחה או בידי בית הדין הרבני, או אז בני הזוג יפנו לסידור גט דרך בית המשפט הרבני או התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה. רק אחרי הגט או התרת הנישואים בני הזוג כבר לא ייחשבו נשואים.

יהודים שנישאו דרך הרבנות חייבים לפנות לבית הדין הרבני על מנת להתגרש. רק אם לפחות אחד מבני הזוג אינו יהודי קיימת האפשרות להליך התרת נישואין, כלומר, גירושים אזרחיים דרך בית הדין לענייני משפחה.

חלוקת רכוש

הסדר איזון משאבים הוא הסדר ברירת המחדל בנוגע לחלוקת רכוש בגירושין. הסדר זה קבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג.

לפי החוק, הרכוש המשותף יחולק שווה בשווה בין בני הזוג. כלומר, כל אחד מבני הזוג זכאי לחצי מכל הרכוש המשותף – כולל חסכונות, פנסיה, נכסים וכו'. עם זאת, לא כל הנכסים נכללים בהסדר איזון המשאבים. לא נכללים בהסדר נכסים שהוסכם בכתב בין בני הזוג כי לא יהיו משותפים (לדוגמה, בהסכם ממון); נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה במהלך הנישואין; וכן נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג טרם הנישואין.

המשמעות של גירושין לעצמאים ובעלי עסקים עלולה להיות מרחיקת לכת בכל הנוגע לחלוקת רכוש. בכדי להבטיח את בעלותם על העסק, כדאי לערוך הסכם ממון. אם לא קיים הסכם ממון, בהליך גירושין לעצמאים ובעלי עסקים כדאי להתייעץ עם עורך דין. בנוסף, לבית המשפט הסמכות להחליט כי החלוקה תהיה לא שוויונית, או להחריג נכסים מסוימים מההסדר.

לסיכום, הליך גירושין הוא מכביד, קשה ומסובך. בכדי להקל על בני הזוג כמה שניתן, חשוב מאוד שהבני הזוג המתגרשים יקבלו מידע כולל בעניין זכויות בגירושין והמשמעות שלהן. עו"ד אסתר שלום מתמחה בתחום ותעניק יחס אישי וייעוץ משפטי מקצועי.

שתפו את המאמר לחברים:
Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook

כתבות נוספות בנושא

כינוס נכסים

בהליך גירושין, על מנת למכור נכס מקרקעין משותף של בני זוג, יש לקבל תחילה פסק דין (בהסכמה או שלא בהסכמה)

קרא עוד »

ייפוי כוח מתמשך

אם יש משהו שלמדנו בתקופה האחרונה שהחיים אינם צפויים ואנו עלולים למצוא את עצמנו בסיטואציות מורכבות שלא הכרנו. היום יותר

קרא עוד »
דילוג לתוכן