גישור בסכסוכי ירושה

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

אף אחד מאיתנו לא אוהב להיקלע לסכסוך משפטי, קל וחומר כאשר מדובר על סכסוך ירושה, המתקיים במקרים רבים בין בני משפחה. במקום להגיש תביעה בבית המשפט, דבר אשר יגזול מהצדדים לא מעט זמן ולא מעט כסף, יש אפשרות אחרת, לנסות הליך של גישור בסכסוכי ירושה. לא זאת בלבד כי זה יכול להביא לפתרון מהיר של הסכסוך, אלא גם לשמור על אחדות המשפחה, מטרה לא פחות חשובה במצב שכזה.

למה תורם תהליך גישור בסכסוכי ירושה

אביהם של ארבעה אחים נפטר ובצוואתו הוריש האב את מרבית רכושו לשני האחים מתוך הארבעה. האחים אשר קופחו בצוואה, טוענים כי הייתה כאן השפעה בלתי הוגנת מצד האחרים כלפי האב ולכן יש לפסול את הצוואה. כלומר, כי האב לא באמת רצה להוריש להם את רוב עזבונו, אלא עשה כן מתוך תלות שלו בהם. האחים שירשו את מרבית הרכוש כמובן מכחישים מכל וכל את הדברים. זוהי דוגמא שכיחה לסכסוך ירושה וקרע במשפחה המתגלע בין אחים בעקבות צוואה של הורה. האחים הטוענים לפגם בצוואה יכולים להגיש התנגדות לבית המשפט לענייני משפחה ולנהל שם את המאבק בינם לבין אחיהם. באפשרותם גם לבחור אחרת ולנסות לפתור את המחלוקת הזו במסגרת של גישור בסכסוכי ירושה תוך כדי שמירה על יחסים המשפחתיים.

נשמח להיות בקשר

גישור כדרך לשמירה על יחסים המשפחתיים

כאשר מתגלע סכסוך משפטי, בוודאי כזה הנוגע לכסף ולרכוש, הרוחות מאוד סוערות בין הצדדים. אולם, בשונה ממחלוקת עסקית המסתכמת בכסף בלבד,  כאשר מדובר על סכסוך בתוך המשפחה, גם לצד המנצח יש מה להפסיד: פגיעה אנושה בקשר עם בן המשפחה.  מעבר לכעסים שחש מי מהצדדים ואולי בצדק, חשוב לזכור כי אין המדובר כאן בבעלי דין זרים, אשר ביום שלמחרת יכולים להיפרד ולא להתראות יותר. מדובר בבני משפחה, אשר כל אחד מהם הוא חלק אינטגרלי מחייו של האחר.  הסכסוך יבוא על פתרונו בסופו של דבר, אך אם בתוך כך, יחרב הקשר ביניהם, האם יוכלו לומר שכל זה היה שווה את זה? הליך של גישור בסכסוכי ירושה מאפשר לצדדים לגבש פתרון מוסכם למחלוקת שביניהם, מאפשר שמירה על יחסים משפחתיים, לחסוך זמן וכסף ולקבל וודאות משפטית, אשר לא קיימת אף פעם במאה אחוז, כאשר בית המשפט הוא זה שמכריע.

מניעת קרע במשפחה

סכסוך משפטי בין זרים נשאר בדרך כלל בין הצדדים לו, אולם כאשר מתעורר סכסוך שכזה בין בני משפחה התמונה היא אחרת. מטבע הדברים, המחלוקת משפיעה על המשפחה כולה, כאשר חלק מבני המשפחה חשים שעליהם לקחת צד בריב, לפעמים אף מצופה מהם לעשות כך. באופן הזה, נוצרים במהרה מעין "מחנות" במשפחה ומכאן הדרך להיווצרותו של קרע במשפחה היא קצרה. קל וחומר כאשר מדובר על סכסוך ירושה, אשר לו השלכות כלכליות משמעותיות ולא פעם, גם רגשיות. אם אמרנו שפנייה להליך של גישור, תסייע לשמור על יחסים תקינים בין הצדדים לסכסוך, הרי שצעד שכזה יכול גם למנוע פגיעה עמוקה ביחסים המשפחתיים כולם. זוהי אפוא סיבה נוספת מדוע כדאי לתת צ'אנס להליך של גישור בסכסוכי ירושה, טרם ממהרים הצדדים לתביעות משפטיות.

מה קורה בהליך הגישור?

אחרי שעמדנו על הסיבות מדוע נכון לנסות הליך של גישור במקרה של סכסוך ירושה, מה בעצם קורה במסגרתו? ובכן, הצדדים פונים למגשר על פי בחירתם והוא מקיים עמם פגישות משותפות לצד פגישות לחוד. כך יוכל הוא לקבל תמונה מלאה של הסכסוך ולהציע פתרונות רלוונטיים לפשרה. כל זאת יכול להיעשות תוך זמן קצר, במינימום עלויות ולא פחות חשוב מכך, תוך שמירה על שיח מכבד בין בני המשפחה המצויים בסכסוך. חשוב לציין כי גישור בסכסוכי ירושה אינו מחייב וכל צד רשאי להפסיקו בכל זמן. כן נבהיר כי המגשר לא מכריע בסכסוך אלא רק מציע וממליץ על פתרונות. זוהי כבר בחירה של הצדדים האם לאמץ את הצעותיו או לא. על כן, הצדדים רק יכולים להרוויח ממתן הזדמנות להליך שכזה ואם זה לא יצלח, תמיד יוכלו לפנות לערכאות המשפטיות בעת הצורך.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731

גישור בסכסוכי ירושה – שאלות ותשובות

בעת פטירתו של אדם, נוצרים לא פעם סכסוכים הנוגעים לעיזבונו. בדרך כלל מדובר בסכסוך בין בני המשפחה עצמם, למשל בין אחים, כך שמלבד המחלוקת המשפטית, ישנה סכנה להיווצרות קרע משפחתי.

גישור הנו כלי ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט ומטרתו היא לסיים את הסכסוך בפתרון מוסכם, המתאים לכל הצדדים וזאת תוך חסכון בזמן ובכסף. כך, גם בעת סכסוך ירושה, המטרה היא הצדדים יגבשו הסכמה ויימנעו ממאבק משפטי.

הליך הגישור מאפשר להבין תוך זמן קצר מהו מוקד המחלוקת של הצדדים ובהתאם למצוא פתרון מוסכם. כך, הסכסוך בא על סיומו באופן מהיר, ללא הצורך בעלויות ובזמן הכרוכים בהגשת תביעה לבית משפט. כמו כן, כאשר הצדדים לסכסוך הם בני משפחה, הליך הגישור יאפשר להם לשקם את הקשר ולמנוע את משבר משפחתי עמוק בעקבות הסכסוך.

זהו ההליך בו יש לנקוט על מנת להביא לפסילתה של צוואה. ההתנגדות צריכה להיות מבוססת על אחת או יותר מן העילות שבחוק הירושה. למשל, אי כשירות לצוות, צוואה לטובת עדים, השפעה בלתי הוגנת ועוד. אם תתקבל ההתנגדות, פירוש הדבר כי הצוואה תבוטל ורכושו של המנוח לא יחולק על פי הקבוע בה.

ניתן בהחלט לצמצם את הסיכון להיווצרות סכסוך ירושה, למשל, על  ידי עריכת צוואה באמצעות עורך דין והקפדה על עדכון הצוואה לאורך השנים. כך, שבמותו של המצווה, לא יהיה פתח למחלוקות פרשניות וחילוקי דעות בין היורשים.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731
דילוג לתוכן