משמורת ילדים

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

החלטתם להתגרש? אחת המשימות שיעמדו לפניכם היא הסדרת משמורת ילדים. בנושא זה חשוב להכיר את חזקת הגיל הרך. היא הקובעת כי ילדים עד גיל 6 עוברים אוטומטית למשמורת מלאה של האם. זה למעט מקרים חריגים. כמו כן, יכולים ההורים להסכים על משמורת משותפת. אז חולקים הם באופן שווה את זמני השהות עם ילדיהם.

עומדים בפני גירושין ומתלבטים מה נכון לכם? התשובה לשאלה זו תלויה בטיב הקשר ביניכם, בטיב הקשר של כל אחד מכם עם הילדים, בגיל הילד שקובע האם חל עליו חזקת הגיל הרך, באורח החיים שלכם, במסוגלות ההורית ועוד. כדי לקבל את ההחלטה הנכונה בנוגע למשמורת ילדים, יש להתייעץ עם עורך הדין המייצג. לו, כמובן, יש ידע וניסיון ובעת הצורך עם פסיכולוג ילדים או מטפל, הוא יוכל על פי נסיבות המקרה לחוות דעתו בשאלה חשובה זו.

משמורת ילדים - מה מתאים לכם?

בכל הנוגע לנושא של חלוקת זמני שהות, כלומר, משמורת ילדים, ישנן למעשה שתי אפשרויות. האחת היא משמורת מלאה. השנייה משמורת משותפת. לכל אחת מאלו יש את היתרונות שלה. לכן, כל זוג בהליך גירושין צריך לבחור את האפשרות הנכונה עבורו, בהתאם לנסיבותיו. יש הסבורים כי משמורת ילדים מלאה מעניקה לילדים יציבות גדולה יותר. זה משום שהם שוהים עם הורה אחד רוב הזמן ולא עוברים מבית לבית כפי שקורה במשמורת משותפת. מצד שני, נטען כי משמורת משותפת מצליחה לשמר קשר קרוב של שני ההורים עם ילדיהם. זה היכן שמשמורת מלאה לא יכולה. זאת משום שהילדים שוהים זמן שווה אצל כל הורה, אז ניתנת לכל אחד מהם הזדמנות להיות מעורב בחייהם. במסגרת של משמורת מלאה, הם נמצאים אצל הורה אחד מרבית הזמן.

נשמח להיות בקשר

חזקת הגיל הרך – האם זו אפליה?

כאשר לבני הזוג יש ילדים מתחת לגיל 6, תחול עליהם חזקת הגיל הרך. על פיה, ילדים עד גיל זה יעברו, עם פרידת ההורים, באופן אוטומטי למשמורת מלאה של האם. את האב יפגשו הילדים במועדים קבועים המכונים זמני שהות (הסדרי ראייה לשעבר). נדגיש, כי חזקת הגיל הרך איננה אבסולוטית. היא ניתנת לסתירה בשתי דרכים. האחת, האב הוכיח כי האם איננה כשירה פיזית או נפשית להיות ההורה המשמורן. השנייה, גובשה הסכמה בין ההורים על הסדר משמורת אחר. כלומר, הצדדים החליטו בהסכמה כי ילדיהם יהיו במשמורת מלאה של האב. או במקרה השכיח יותר, הסכימו על משמורת משותפת.

ראוי לציין, כי לאורך השנים נמתחה ביקורת רבה על חזקת הגיל הרך בטענה כי היא מפלה בין אימהות לאבות. זאת משום שהיא אינה מאפשרת לאב הזדמנות שווה לקבל משמורת מלאה על ילדיו. בהתאם לכך, היו מספר ניסיונות לבטלה או לצמצם את תחולתה. אולם נכון להיום היא נותרה על כנה ומהווה נדבך מרכזי בכל הנוגע לסוגיית משמורת ילדים.

משמורת משותפת – חזקה שווה על הילדים

באחוז ניכר מהליכי הגירושין, הילדים יהיו במשמורת מלאה של האמא. אם בשל חזקת הגיל הרך שלא נסתרה ואם בשל כך כי סידור זה מקובל ומתאים גם לאב, בשל אורח חייו או טיב הקשר שלו עם הילדים. לצדם, יש לא מעט זוגות שמספרם גדל עם הזמן, הבוחרים בהסכמה בהסדר אחר של משמורת ילדים והוא משמורת משותפת. אז, הילדים נמצאים מחצית מן הזמן אצל כל הורה. המשמעות היא כי יש להם אותו מעמד ביחס לגידולם של הילדים. למה הכוונה?

בשונה ממשמורת מלאה, אז האמא היא ההורה המשמורן. לפיכך, היא מקבלת את עיקר ההחלטות לגבי ילדיהם. במקרה של משמורת משותפת, לשני ההורים ניתנת חזקה שווה על ילדיהם. לכן אין דעתו של אחד גוברת על האחר. עליהם לקבל החלטות באופן משותף. משכך, הסדר זה איננו רלוונטי לכל זוג שנפרד, אלא יכול לעבוד בצורה טובה ורציפה רק כאשר נותרו הצדדים ביחסים בריאים למרות סיומו של הקשר הזוגי.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731

משמורת ילדים – שאלות ותשובות

זהו כלל הקובע כי בעת פרידת בני זוג, ילד עד גיל 6, עובר אוטומטית למשמורת מלאה של האם. אלא אם גובשה הסכמה אחרת בין הצדדים או כאשר האמא אינה כשירה. לאורך השנים עלתה ביקורת חריפה נגד חזקה זו. זאת בטענה כי אין כל הצדקה לקבוע משמורת אוטומטית על בסיס מגדרי נטו, מבלי שתיבחן טובת הילד בכל מקרה לגופו וזו מקבעת נורמה של חוסר שוויון בין אבות לאימהות.

ישנם שני סוגים של משמורת ילדים. האחד: משמורת מלאה, בה אחד ההורים מתמנה למשמורן יחיד כך שהילדים שוהים רוב הזמן עמו. ההסדר השני הוא משמורת משותפת. במקרה הזה ישנה חלוקה שווה של זמני השהות בין האב לבין האם.

דרך המלך היא כי בני הזוג יגיעו להסכמה ביניהם ויקבלו את ההחלטה שתהיה לטובת הילדים. אולם כאשר ישנה מחלוקת והצדדים אינם מגיעים לעמק השווה, יש להגיש תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.

מאז בע"מ 919/15 הוטבע המינוח חלוקת זמני שהות. הוא למעשה זהה למשמורת ילדים. ההבדל הוא כי באמצעות מונח זה, ניתן לחשב באחוזים את הזמן שבו שוהים הילדים עם כל הורה ובהתאם להטיל את חיוב המזונות.

במקרים של שינוי מהותי בנסיבות, יכול מי מההורים לפנות לבית המשפט ולבקש את שינוי הסדר המשמורת שנקבע. למשל, הזנחה של אחד ההורים, שינוי קיצוני באורח החיים, הפרת זמני השהות ועוד.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731
דילוג לתוכן