רישום ידועים בציבור

לייעוץ ראשוני
חייגו עכשיו:

ידועים בציבור זכאים לחלק ניכר מן הזכויות שמקבלים בישראל זוגות נשואים. אולם ההבדל הוא באופן המימוש שלהן. זוגות נשואים רשומים ככאלו במשרד הפנים ומכאן, שלא מעט מזכויותיהם מגיעות להם באופן אוטומטי, או בהצגת תעודת נישואין. אולם לידועים בציבור אין תעודה שכזו ועל כן לצורך מימוש הזכויות המגיעות להם, הם נדרשים הם לבצע הליך של רישום ידועים בציבור אצל כל גוף באופן נפרד כגון המוסד לביטוח לאומי ומס הכנסה.

רישום ידועים בציבור והוכחת סטטוס

חשוב להבין כי רישום ידועים בציבור אינו דבר טכני, אלא מהותי מאוד. כדי לקבל זכויות ידועים בציבור, שהן בעצם אותן זכויות של זוגות נשואים, מגורם מסוים כמו למשל ביטוח לאומי, על בני הזוג להוכיח לו כי הם ידועים בציבור. איך יעשו זאת? כך למשל באפשרותם להציג חוזה שכירות חתום כדי להראות שהם גרים יחד, ניתן להציג תמונות משותפות מטיולים וביקור אצל בני המשפחה, תצהירים של חברים וקרובי משפחה המעידים כי השניים הם בני זוג וכיו"ב. כפי שנסביר להלן, גם עריכת הסכם ממון יכולה להוות ראיה טובה מאוד להוכחת הסטטוס.

נשמח להיות בקשר

זכויות ידועים בציבור בביטוח לאומי

תשלום של קצבאות וגמלות שונות, החלפת האישה בחופשת הלידה, קבלת פטור מתשלום של דמי ביטוח לאומי ושל דמי בריאות, אלו רק חלק קטן מן ההטבות וזכויות ידועים בציבור במוסד לביטוח לאומי. הכיצד? זאת לאחר רישום ידועים בציבור, כלומר, קבלת הכרה מביטוח לאומי כי בני הזוג הם ידועים בציבור. אז יוכלו גם זוגות אלו ליהנות מאותן זכויות. זוהי דוגמא מרכזית המבהירה את החשיבות של פעולת הרישום אצל גורמים רשמיים שונים בארץ. כך למשל, בני זוג ידועים בציבור יכולים לקבל גם נקודות זיכוי במס הכנסה ולשם כך, עליהם לפנות אליו ולהוכיח את הסטטוס על פי הקריטריונים.

עריכת הסכם ממון

זוגות רבים, נשואים לצד ידועים בציבור, בוחרים לערוך הסכם ממון או הסכם ידועים בציבור כדי לקבוע מראש, כאשר הקשר ביניהם טוב, אוהב ויציב, כיצד תבוצע חלוקת הנכסים ביניהם במקרה של פרידה. המטרה: למנוע סכסוך כלכלי בין הצדדים ולהקל  בכך על פרידתם. כמו כן, להגן על רכושם האישי של בני הזוג, כך שהצד השני לא יוכל לטעון לזכויות בו, למשל דירה, או כסף שהתקבל בירושה. עריכת הסכם ממון יכולה גם לעזור מאוד לעניין רישום ידועים בציבור, שהרי אם בני הזוג ערכו הסכם שכזה, בוודאי כי מתקיימת ביניהם מערכת יחסים זוגית עם ממדי שיתוף, כך שהם כמובן זכאים להכרה בסטטוס של ידועים בציבור.

פרידת ידועים בציבור

הליך הפרידה של ידועים בציבור דומה מאוד במהותו לזה של זוגות נשואים. למעט הנושא של סידור הגט שכאן אינו קיים, יתר העניינים בהם יש לטפל הם זהים. על בני הזוג לבצע חלוקת רכוש ביניהם, כאשר אם חתמו על הסכם ממון, זו תבוצע על פיו. אם לא, אזי הרכוש המשותף יתחלק שווה בשווה ולגבי הנכסים האישיים, תחול הלכת השיתוף. אם מערכת היחסים הובילה להקמת משפחה, בני הזוג יידרשו לסוגיית משמורת הילדים והמזונות. אז יש לקבל החלטה לגבי חלוקת זמני השהות, התלויה כמובן גם בשאלה האם חלה חזקת הגיל הרך ובהתאם להסדר המשמורת וגילאי הילדים, תיקבע החבות במזונות. בני הזוג יכולים להגיע להסכמות בכל אחד מהנושאים הללו או לפנות לערכאות המשפטיות ולהותיר את ההכרעה בידן.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731

רישום ידועים בציבור – שאלות ותשובות

לזוגות נשואים יש תעודת נישואין והם רשומים במשרד הפנים כזוג נשוי. על כן, הם מקבלים באופן אוטומטי את הזכויות המגיעות להם. אולם, ידועים בציבור צריכים להירשם בנפרד אצל כל גוף ממנו הם מבקשים לקבל הטבות או זכויות כלשהן.

לכל גורם רשמי בישראל יש את הפרוצדורה שלו להכרה בבני זוג כידועים בציבור. כך למשל המוסד לביטוח לאומי דורש מילוי שאלון ובו נשאלים בני הזוג כמה זמן הם חיים יחד, האם יש להם רכוש משותף, האם ערכו הסכם ממון וכיו"ב.

הצגת הסכם ממון מהווה ראייה טובה מאוד להוכחת הסטטוס של ידועים בציבור. הסכם זה מסדיר את מערכת היחסים הכלכלית בין בני הזוג ולכן, קיומו מעיד על כך כי מתקיימת בין הצדדים זוגיות רצינית וארוכת טווח.

כאשר בני זוג מקבלים הכרה כידועים בציבור מגוף מסוים, יוכלו לממש את זכויותיהם ממנו. למשל, הכרה מהמוסד לביטוח לאומי, תאפשר לבני הזוג לקבל קצבאות שונות, פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות כאשר אחד מבני הזוג עובד והאחר לא וכיו"ב.

לא. נכון להיום עדיין אין חקיקה המסדירה את מעמדם של ידועים בציבור. השוואת מעמדם של ידועים בציבור באופן כמעט מלא, לזוגות נשואים נעשתה למעשה על ידי הפסיקה. בתי המשפט לענייני משפחה הבינו לאורך השנים כי מלבד העובדה כי בני הזוג אינם נישאים, מדובר במערכת יחסים לכל דבר ועניין ועל כן ראוי כי ידועים בציבור יקבלו את אותן זכויות כמו זוגות נשואים.

זקוקים לסיוע? זה הזמן ליצור איתי קשר
או חייגו עכשיו: 052-970-6731
דילוג לתוכן